Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

З продажу у Франківську забрали 1,4 тонни ранніх овочів

В Івано-Франківську спеціалісти стали частіше знаходити нітрати в ранніх овочах. У квітні міська лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи зробила більше тисячі експертиз овочів і фруктів. У десяти випадках знайшли перевищений рівень нітратів. З обігу забрали 1,4 тонни продуктів.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби області.

Зокрема, підвищений рівень нітратів знайшли в редисці, ранній капусті, огірках, кабачках, ранньому столовому буряку.

Продаж овочів, фруктів, м’яса, молока, сиру тощо на сільськогосподарському ринку дозволяється лише після досліджень в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи. Вміст нітратів не повинен перевищувати гранично допустимий рівень.

Споживачам рекомендують:

  • вимагати у продавців овочів та фруктів на ринку експертний висновок про дослідження продукції, в тому числі і на вміст нітратів.
  • не купувати овочі та фрукти у місцях стихійної торгівлі.

Чим шкідливі нітрати?

Тривале споживання негативно впливає на стан здоров’я і може призвести до порушення обміну речовин, збільшення вмісту метгемоглобіну в крові. Нітрати та продукти їх перетворення є передумовою утворення нітрозамінів – високотоксичних сполук. Вони вражають печінку, викликають кровотечу, конвульсії, можуть призвести до коми. Велика частина нітрозамінів мають сильну канцерогенну дію, виявляють мутагенні властивості.

Особливо чутливі до дії нітратів немовлята та люди похилого віку.

Яка допустима норма нітратів?

За нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я допустимою добовою дозою нітратів для людини рахується 5 мг на один кілограм маси.

Софія Сіренко

Нагору