Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Куди скаржитися франківцям на завищені ціни на пальне

Окрім проблем із дефіцитом пального, українці дедалі частіше скаржаться на завищені ціни за бензин і дизельне паливо.

Інформатор з’ясував куди можна звернутися, якщо здається, що на АЗС обманюють.

Міністерство економіки України оприлюднило нові розрахунки вартості палива, від якої автозаправні станції можуть ставити націнку.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2022, граничний рівень торговельної надбавки на пальне під час карантину може становити:

  • не більше 7 гривень з урахуванням податку на додану вартість, що нараховується до середньої вартості 1 літра дизельного палива;
  • не більше 6,50 гривні з урахуванням податку на додану вартість, що нараховується до середньої вартості 1 літра бензину.

Станом на 5 травня цього року, ціна 1 літра бензину складала 31, 19 грн, а дизельного палива — 35,63 грн.

Таким чином, з урахуванням максимальних націнок, вартість бензину на АЗС не може перевищувати 37,69 грн за літр, дизельного палива – 42,63 грн за літр.

Варто зазначити, що таке рішення не стосується брендового преміального палива з покращеними показниками якості та торговою маркою.

Якщо виникають питання стосовно завищених цін на пальне, потрібно звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою: вул. Берегова, 24, м. Івано-Франківськ, 0342-511389.

Для розгляду заяви необхідно надати:

  • повну назву товару (бензини звичайні, дизпаливо);
  • найменування суб’єкта господарювання щодо якого виникають питання (зокрема його організаційно-правову форму тощо), адресу суб’єкта господарювання з додаванням копій розрахункових документів.

Анастасія Стецькович

Нагору