Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“На зламі”: у Франківську відкрили виставку про злочини, пережиті мешканцями Донбасу

В Івано-Франківську сьогодні, 10 травня, на “стометрівці” відкрили виставку “На зламі”. Це 14 стендів, які показують злочини та проблеми, пережиті мешканцями Донбасу в 2014 році.

Повідомляє Інформатор.

Мандрівну виставку організувала громадська організація “Молода Просвіта Прикарпаття”. Біля стоматологічного корпусу містяни та гості зможуть переглянути стенди сьогодні до 16 год. Опісля їх перенесуть у галерею “Бастіон”, де вона експонуватиметься упродовж двох тижнів.

У червні 2019 року виставку вперше відкрили у Києві. Далі був Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Слов’янськ, Краматорськ і Покровськ. Зараз ці території активно обстрілюють росіяни.

На одному боці стендів розмістили уривки історій людей. Вони постраждали від обстрілів, їх незаконно ув’язнили бойовики за проукраїнську позицію, релігію. Жителі Донбасу першими стикнулися з агресією росії.

На іншому боці – ілюстрації. Це інфографіка з об’єктивними даними соцопитувань та досліджень.

“Експозиція стає і певним майданчиком для дискусій про те, як і чому почалася війна, як вона змінила людей та як нам варто будувати суспільство, виходячи з теперішніх подій. Ця виставка дає можливість постраждалим бути почутими, а глядачам – провести паралелі між тим, що відбувається в Україні з 2014 року і новим загостренням після 24 лютого”, – зазначила керівниця ГО “Молода Просвіта Прикарпаття” Євгенія Бардяк.

Голова ради ВПО при Луганській обласній військово-цивільній адміністрації Яна Любімова зіткнулася з агресією окупантів уже вдруге.

“Ми вже всі відчували, що буде щось. Коли дивилися стрім з оголошенням війни, я могла реагувати, була неготова, як і вперше. Багато людей було в такому ж стані.  Зараз Франківщина приймає переселенців. Люди розказують страшні історії, вони не знають, як жити далі. Ми б хотіли, аби люди розуміли –  це не кінець, Україна бореться, перемагає. І треба мати сили, аби підтримувати один одного”, – каже вона.

Софія Сіренко

Нагору