Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Не обов’язково мати освіту, аби малювати. Або як самотужки опанувати це мистецтво?

Нещодавно в музеї етнографії та екології Карпатського краю міста Яремче відбулася благодійна виставка картин художниці-самоучки родом із Києва. Окрім виставки картин, на події продавали кондитерські вироби місцевих майстринь. Всі кошти з продажу солодощів передали на ЗСУ.

Про це повідомляє Інформатор.

Валерія Пивоварова за освітою психолог. Почала займатися графічним дизайном, а згодом вирішила спробувати себе у живописі. Інформатор поспілкувався з мисткинею про її мистецтво та те, як вона досягла такого результату самотужки.

 “Мені якось подарували картину, на якій були обриси з інструкцією англійською мовою.  Я не знала, що з нею робити, бо ніколи цього не вміла, не малювала олією. Згодом я взяла її з собою до бабусі в Крим. Це було ще до війни. Поступово я розібралася з тим, як це робити, і захопилася. Дуже сподобалося змішувати кольори, змінювати текстури і бачити, як все виглядає на полотні. Я доволі швидко закінчила ту картину, і у мене лишилася фарба на палітрі. Не довго думаючи, я приступила до іншого полотна. Так у мене поступово почало виходити.

Згодом хотілося спробувати намалювати щось складніше. Я побачила пейзаж – намалювала, а потім подумала, чого б не почати цим займатися? Звісно, були помилки, але так я сама вчилася”, – розповідає художниця.

Загалом у Валерії 22 картини. 19 виставлені тут, і 3 знаходяться в Києві.

Мисткиня розповідає, що найбільшими складнощами, з якими вона зіштовхнулися, стали пропорції. За її словами, складно намалювати все одразу без помилок. Доводиться підрихтовувати після того, як фарба підсохне. Потім наносити новий шар фарби і чекати.

Художниця говорить, що щоразу малює в новому стилі. Від цього її картини не схожі одна на іншу.

     

Запитуємо, чи є у Валерії картини, які вона любить найбільше.

“Так, є. Це мої 3 останні роботи. Якщо попередні картини я змальовувала з якихось референсів та  фотографій, то з цими все інакше. 

Перша картина – ангел. На момент її створення я думала про життєві шляхи людини. Про те, що відбувається з людиною після смерті. Чи взагалі існує життя після смерті?

 

Друга картина – фенікс. Це про переродження через біль та руйнування. Я цю картину починала малювати ще у 2020 році, два роки працювала над нею. Мені було складно, бо енергетично картина дуже затратна. На ній багато вогню. Ідея виникла, як почалися пожежі в Австралії. Потім було падіння літака. І десь посередині процесу створення картини мені снився сон про те, як фенікс руйнує своїми крилами будинки. Я не розуміла, до чого тут цей сон. Може, він відноситься до того, що зараз відбувається у нашій країні. Я закінчила картину 22 грудня, за 2 місяці до початку війни. 

 

Третю картину я намалювала останньою. Це про відродження. На ній – японська риба. Я думала, чому саме риба, бо мені просто прийшов в голову цей образ, і я його перенесла. Потім прочитала, що риба – це про відновлення, родючість та нове життя. 

По суті, ці картини продовжують одне одного: ангел – це переусвідомлення, фенікс – переродження, риба – нове життя”, – розповідає художниця.

Також пані Валерія поділилася своїми планами на майбутнє, і сказала, що більше всього б хотіла стати художницею, яку знатимуть:

“Кожен художник хоче змінити світобачення інших людей на якесь краще, добріше. Він шукає, якими художніми шляхами виразити це. Мені зараз дуже подобаються художники, які в часи війни вміють виразити свій біль, надію і всі ці складні почуття, які зараз має весь народ України. Мені здається, що наразі це головне завдання художника. І я поки шукаю шляхи, я це зробити”.

Окрім цього, художниця хоче виставити свої картини на продаж, аби частину коштів віддати на потреби ЗСУ. Поки вона веде перемовини з іноземними покупцями.

Не важливо, вмієте ви малювати, чи ні. Найголовніше – спробувати! Не бійтеся експериментувати,  і можливо українських художників стане більше.

 

Артем Тригуб

Нагору