Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як запобігти хронічній втомі. Поради психологині

12 травня відзначають Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми. Що це таке, як вона виникає і чи можливо їй запобігти?

Про це Інформатор поспілкувався з психологинею Валерією Худзіцькою. Далі цитуємо фахівчиню.

Хронічна втома виникає в результаті непомірних навантажень і дефіциту ресурсів (фізичних та психічних). І тут є важливий нюанс, адже непомірні навантаження – це не лише розвантаження вагонів 12 годин поспіль. Дуже часто ми переживаємо неочевидні навантаження, навіть не усвідомлюючи цього. Відповідно, ми не думаємо про відпочинок чи відновлення.

Наприклад, звичайний собі день: адаптація до нового місця + виконання робочих обов’язків + складання списку продуктів + покупка продуктів + залагодження конфлікту з мамою + оптимальна організація часу для виконання справ актуального дня + прийняття кількох рішень + витримування істерики дитини + невеличка стресова подія + 3 пропущені дзвінки, на які потрібно перетелефонувати + тривожна стрічка новин, яку потрібно “переварити” + приготування вечері + тривога про майбутнє + переживання, що близька людина віддаляється + перевірка уроків дитини.

З цього списку очевидним навантаженням можуть сприйнятись лише робочі завдання без врахування побуту та емоційних потрясінь. Тому людина може взяти більше робочих годин й ігнорувати відпочинок та відновлення. Якщо реальні навантаження ігноруються і додаються нові, через деякий час виникає хронічна втома.

Що сигналізує хронічну втому?

Про хронічну втому сигналізують такі прояви: втрата/збільшення апетиту, втрата/збільшення ваги, безсоння або неможливість прокинутись зранку, погіршення пам’яті та уваги, втрата інтересу, пасивність і апатія, різкі емоційні реакції – крик, сльози, імпульсивність, реакції на різкі звуки чи рухи (людина підскакує), нервові тіки (сіпаються м’язи обличчя чи тіла), відсутність відчуття задоволення, постійна роздратованість, метушливість і поверхневість (людина не має сил вникати в процес повноцінно), загострення хронічних захворювань і погане самопочуття загалом. А також різні індивідуальні прояви.

Як запобігти хронічній втомі?

Профілактика хронічної втоми – це оптимальна організація режиму навантаження та відпочинку.

1. Спочатку слід проаналізувати, за які процеси я реально відповідаю щоденно, які завдання виконую щоденно. Переглянути їх доцільність і терміновість. Світ не завалиться, якщо ви сьогодні не порозмовляєте з подругою і не перевірите уроки.

2. Треба внести в список справ відпочинок, розваги і переключення. Наприклад 19.00 – 20.00 – вільний час, як було в дитячому таборі.

3. Організація днів, коли у вас немає жодних завдань чи планів.

Загалом швидкість, з якою ви біжите спринт – зовсім інша, ніж та, з якою ви біжите марафон. Хронічна втома виникає, коли ви намагаєтесь бігти довгу дистанцію ривком зі швидкістю, яка можлива лише для дистанції 100 метрів. Тому ваше завдання – визначити той темп, з яким ви будете жити у довготривалій перспективі.

Чи можливі ривки у такому випадку? Так, звісно. Але ви маєте знати їх кінець. Наприклад, ви можете не спати 2-3 ночі, щоб закінчити річний звіт, але прожити так життя не вийде.

Вела розмову Софія Сіренко

Нагору