Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківські лікарі вперше в області замінили пацієнту плечовий суглоб

В Івано-Франківську в Центральній міській клінічній лікарні вперше на Прикарпатті провели операцію з ендопротезування плечового суглоба.

Інформатор дізнався деталі.

Лікарі зробили цементне реверсивне ендопротезування плечового суглоба. Пацієнту 73 роки, у нього артроз (хвороба суглобів, їх деформування, втрата функціонування через дегенеративні зміни хрящової тканини), поліартрит. Суглоб, який прооперували, найбільше болів, розповів ортопед-травматолог Андрій Чужак. Раніше суглоб лікували консервативно. Однак при такому артрозі, який був у пацієнта, консервативне лікування не дієве.

“Будь-яка операція на плечі є травматична. Ми робили реверсивне протезування й замінили пошкоджену тканину ендопротезом. Протез – французький. Компанія є лідером з протезування плеча у Європі”, – зауважив завідувач відділення травматології та ортопедії Степан Зелик.

Операція тривала до двох годин. Реверсивно протезувати плече можуть за наявності артрозу чи травми. Операція – складна і не поширена в Україні. Навчитися цьому непросто, бо немає належної кількості пацієнтів, а критерії їх відбору обмежені. Наприклад, перелом має статися на анатомічній шийці. Тому спеціалістів в Україні дуже мало. Найбільш популярні в нас протезування кульшових суглобів, колінних, а вже потім – плеча.

В операції брали участь завідувач відділення травматології та ортопедії Степан Зелик і лікарі відділення.

Відділення травматології, ортопедії та реконструктивної і пластичної хірургії відчинили минулого року в червні. Тут працюють Степан Зелик, Степан Лабенський, Андрій Чужак, Андрій Стуй і Михайло Притула.

Кваліфіковані спеціалісти надають допомогу пацієнтам з травмами та хворобами органів опори та руху, здійснюють реабілітацію. Лікарі працюють на сучасному обладнанні.

Софія Сіренко

Нагору