Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

російською програмою 1С користуються близько 70% підприємств в Україні. Чи є альтернативи?

Програму для бізнесу “1С” намагалися заборонити ще в 2017 році, але нею досі в Україні користуються більше 50 тисяч компаній.

Пише Інформатор з посиланням на Forbes.

“1С” – це система бухгалтерського, податкового, управлінського обліку та керування підприємством, розроблена російською компанією “1С”.

За 30 років від початку свого існування, російська бухгалтерська програма проникла майже всюди – від невеликих магазинів до промислових підприємств. Статистику розповсюдження “1С” не публікувала, але експерти оцінюють можливу кількість копій програми цифрою в 1 мільйон.

“1С–Бухгалтерія” – перший популярний продукт компанії, яку засновник Борис Нуралієв створив у 1991-му. На той час було складне податкове законодавство, але не було великого вибору заточених суто під нього облікових програм. Тому й російська програма набула широкого поширення в Україні.

Зараз система розповсюдилася таким чином, що навіть при користуванні іншими системами автоматизації, звітність для податкової бухгалтери все одно готують у “1С”.

Наразі попит на російський бізнес-софт через повномасштабну війну з рф різко впав, але систему “1С” розробляли і поширювали десятки років на пострадянському ринку, тому цілковитих альтернатив поки немає.

Процес переходу на інші системи досить довгий і недешевий.  Та малому й середньому бізнесу це і не потрібно. Бухгалтерія прив’язана до законодавства, тут є українські альтернативи: онлайн-сервіси Dilovod, Bookkeeper та інші. Управлінський облік можна закривати хмарними сервісами для конкретних індустрій. Приклад: створена в Дніпрі українська POS-система Poster для ресторанного бізнесу.

Великі підприємства пробують переходити на ERP-системи від SAP, IT-Enterprise, Microsoft, Oracle та інших.

Компанії визнають софт “1С” токсичним. Якщо всі почнуть переходити на інші системи, то в кращому випадку користувачів російської програми ставатиме на 20% менше щороку.

Анастасія Стецькович

Нагору