Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Ями і війна. Як ремонтують дороги у Франківську

Цього року комунальники планували капітально відремонтувати близько 20 вулиць Франківська. Однак війна внесла корективи. Зараз у місті можуть зробити лише поточний та ямковий ремонти доріг.

Інформатор дізнавався деталі.

Цьогоріч у Франківську мали б відремонтувати дві великі вулиці – Коновальця та Івасюка. Процедуру передачі їх на баланс “Укравтодору” майже завершили. Тож комунальники сподівалися на їхній ремонт. Які ще вулиці чекають на новий асфальт?

“У планах був ремонт вулиць Довженка, Петлюри, Чорновола, Січових Стрільців, Мазепи, Бельведерської та інших. На це в міському бюджеті були передбачені кошти. Однак через війну план не виконується, коштів уже немає. Робити капремонти доріг, коли в держави є інші потреби, неправильно. Попри те, наша “Муніципальна дорожня компанія” активно проводить щодня ямкові ремонти вулиць. У них є бітумізатори, на які часто скаржаться водії. Заробляються тріщини на дорозі, аби туди не потрапляла вода, і ями. Це дуже дешевий і швидкий метод”, – розповідає заступник міського голови, директор Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Михайло Смушак.

Картами поремонтують відрізки дороги на Мазепи, Довженка, можливо, Чорновола. Основне завдання, за словами Смушака, аби зараз, в умовах війни, на дорогах не було ям.

“Зараз проблеми з асфальтом. Бітум – це нафтовий продукт. Його важко доправити з Польщі чи Литви. Війна закінчиться, ми переможемо, і всі плани надолужимо”, – резюмує він.

Керівник “Муніципальної дорожньої компанії” Віталій Бурко зазначає, щодо ремонту доріг на початку року були амбітні плани.

“Якщо ми б їх втілили, дороги в Івано-Франківській ТГ були б у набагато кращому стані. Нам пощастило, що зима цього року була порівняна м’якою. Тож стан покриття був набагато кращий, ніж у 2021 році”, – зауважив він.

Все ж ями на дорогах міста є. Впродовж зими з ними боролися холодним асфальтуванням. На роботи використали більше 30 тонн холодного асфальту. Вулиці Лепкого, Галицькій, Мельника, Дорошенка, Довженка, Коновальця, Калуському шосе, Вовчинецькій, Тролейбусній, Надрічній, Хриплинській, Чорновола (від кільця) уже поремонтовані.

Зараз верхній шар асфальту стелять на вулиці Вовчинецькій. Вона в плачевному стані й потребує капремонту, але його найближчим часом не буде.

У планах МДК зрізати та постелити асфальт на перехресті Вовчинецька – Надрічна, на вулицях Вовчинецькій (до Симоненка) та Тисменицькій. А поточний ремонт асфальтом, бітумізаторами здійснюватимуть по всіх дорогах, де це буде потрібно.

Софія Сіренко

Нагору