Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Сьогодні в Україні та світі вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня виповнюється 78 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму. 

Повідомляє Інформатор, спираючись на повідомлення голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Фейсбуці.

Саме 18 травня 1944 року з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано близько 200 тисяч людей.

Традиційно у цей в Україні відбуваються жалобні заходи вшанування жертв депортації кримськотатарського народу з Криму, проте цьогоріч усі масові заходи скасовані через воєнний стан країни.

Проте, в окупованому Криму захід відбудеться – повідомляє Рефат Чубаров:

“В умовах тимчасової окупації РФ Криму всі меморіальні заходи, що проводяться кримськотатарською громадськістю в пам’ять про жертви геноциду кримськотатарського народу, проводяться виключно під кримськотатарськими національними прапорами, обрамленими чорною жалобною стрічкою”.

Також, за його словами, на сьогодні заплановано міжнародний онлайн-мітинг пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який розпочнеться о 16:00 за київським часом.

“Серед присутніх на Міжнародному онлайн-мітингу – члени Кабінету Міністрів України, спікери та члени парламентів держав, громадські діячі, представники кримськотатарської та української діаспор, військовослужбовці Збройних сил України, члени Меджлісу кримськотатарського народу”, – повідомив Чубаров.

Меморіальні заходи з нагоди роковин депортації кримських татар заплановані також у Канаді, Литві, Польщі, Румунії, США, Туреччині.

Вадим Оксенчук

Нагору