Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як у Франківську виготовляють окопні свічки для фронту

Сьогодні, 21 травня, в Івано-Франківську виготовляли окопні свічки. Організаторка – Оксана Соболик, учасниця симфонічного оркестру, майстриня й волонтерка. 

Інформатор побував на майстер-класі.

Окопні свічки – це не тільки про волонтерство, але й про екологію, розповідає Оксана Соболик. Вона почала робити такі свічки вдома на початку квітня. До того були лише декоративні.

“Моя сторінка зі свічками в соцмережах починалася як екологічний проєкт. На декоративні свічки я брала вторсировину. Я ставила собі за ціль переробити якомога більше того, що зазвичай викидається. У квітні побачила відео Михайла Мозгового, який займається окопними свічками вісім років. Він розповів і показав, як все це робити. Я почала цим займатися у Франківську”, – розповідає Оксана.

Такий майстер-клас волонтерка проводить вперше. Оголошення про нього було розміщене в інстаграмі і фейсбуку. Добре спрацювало “сарафанне радіо”. Матеріали принесли люди. Окрім цього, більша частина картону – з палацу Потоцьких, а два мішки свічок передала парафія з Ходорова.

Окопні свічки не робляться по штучно, а одразу партіями. Картон ріжеться та закручується в бляшанки, а одночасно з цим на плиті плавиться віск. Далі – вміст бляшанки заливають гарячим воском. У квітні, коли було холодніше, велика свічка застигала за дві години.

Горять свічки по-різному, наприклад, велика може горіти до 5 годин. А горня з водою можна нагріти за 20 хв на малій свічці.

Виготовлені свічки на майстер-класі далі передадуть волонтерам, а ті – нашим захисникам.

Софія Сіренко

Нагору