Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Діана Зазубик – учениця року в Івано-Франківську | історія успіху

Діана Зазубик – десятикласниця з Ліцею № 5 в Івано-Франківську. Нещодавно вона стала ученицею 2022 року. 

Інформатор розпитав, як їй це вдалося.

Найбільше Діану цікавить фізика та суміжні їй дисципліни –  астрономія і математика. А ще вона займалася танцями та ораторським мистецтвом. Поза навчанням школярка любить гуляти, бо це допомагає відновити сили. З книг та фільмів Діані подобається наукова фантастика, наприклад, стрічка “Інтерстеллар”. Але на полицях все ж переважає фахова література.

“Щоб подаватися на премію “Учень року”, потрібно мати багато шкільних (і не тільки) досягнень. У мене були перемоги на олімпіадах ІІ та ІІІ етапів. Я була у складі команди на ІV етапі олімпіади з фізики та астрономії. У 9 та 10 класах я брала участь в інтернет-олімпіадах з фізики, астрономії, а також онлайн-турах з математики, інформатики. Цього року завдяки інтернет-олімпіаді з фізики, де я посіла перше місце серед десятикласників, я змогла потрапити в національну команду на Міжнародну олімпіаду з фізики”, – розповідає школярка.

У 10 класі Діана перемогла у дев’яти міських олімпіадах та сімох обласних. Однак щоб стати ученицею року, слід займатися і соціальною діяльністю. Так, наша співрозмовниця – редакторка матеріалів, вебінарів, асистентка в спільноті “Астропісочниця”, лекторка астрономічного гуртка в Інституті аерокосмічних технологій, співорганізаторка події “Космічне турне”.

Найбільше підтримує Діану її вчитель з фізики та астрономії Тарас Володимирович.

“Він виділив багато часу на підготовку до олімпіад. І взагалі, він – той, хто зацікавив мене фізикою. А ще мене підтримують мої батьки і друзі-олімпіадники, бо готуватися разом куди краще та цікавіше”, – каже вона.

До слова, у національну команду для участі у Міжнародній олімпіаді з фізики потрапив ще один учень з Івано-Франківська – Андрій Никифорчин. Тож учні готуються разом. Завдань достатньо.

Діана та Андрій

Ми запитали в Діани, чи є в неї секрет успіху. Вона сміється і каже, що немає.

“Я б могла сказати, що потрібно багато працювати, щоб досягти своєї мрії. Але це не зовсім правдиво. Єдине, що я можу побажати учням-олімпіадникам, – знайти те, що справді подобається, і працювати із задоволенням. Потрібно бути надзвичайно допитливим. Щоб добре знати точні науки, слід розуміти те, що відбувається навколо. А формули треба сприймати як допоміжний інструмент для опису конкретних явищ”, – зауважує Діана.

Школярка ділиться лайфхаком. Щодня вона організовує собі прогулянку, під час якої міркує над зробленими цього дня завданнями.

“Це я роблю для того, аби задуматися над тим, що насправді відбувається у завданні. Якісь цікаві ефекти, можливо, побачити. Тобто, не залишаюся на тому, чого від мене хочуть, а просуваюся глибше. Якщо галузь, в якій ми працюємо, переходить з робочого часу у вільний, стає нашим хобі, задоволенням, тоді в ній можна досягти успіхів”, – ділиться Діана.

Побажаємо Діані сил і бажання освоювати науку!

Софія Сіренко

Нагору