Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

23 травня – День морської піхоти України

Свято було започатковане ще у 2014 році, однак, до 2017 його відзначали 16 листопада. Згодом Указом президента – святкування перенесли на 23 травня.

Повідомляє Інформатор.

Саме в цей день у 1918 році гетьман Павло Скоропадський видав указ України по Морському відомству Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби.

Бригада морської піхоти, відповідно до вищезазначеного указу, ділилася на три частини:

  • одна з них повинна була виконувати свої обов’язки на території від західного кордону Української Держави до Сичавки,
  • друга — від Сичавки до Станіслава,
  • третя — від Станіслава до Перекопу.

Крім основних завдань, в обов’язки полків морської піхоти входила охорона майна Морського відомства. Цим же указом були призначені командири полків та начальники відділів. На першому ж етапі розгортання бригади було розпочато формування трьох батальйонів морської піхоти у кожному з полків.

У наші дні війська морської піхоти входять до складу ЗСУ та є передовими з’єднаннями сил висадки. Підрозділи морської піхоти ВМС ЗСУ — це високопрофесійні, патріотичні та віддані бійці. Морська піхота діє у складі тактичних та оперативно-тактичних десантів, обороняє території базування ВМС, островів, портів, аеродромів та інших важливих ділянок та об’єктів.

У 2018 році морпіхи отримали берети іншого кольору. Замість чорного головного убору тепер вони носять берети відтінку морської хвилі.

Командувач Сил оборони генерал-лейтенант Сергій Наєв привітав морських піхотинців з Днем морської піхоти у Фейсбуці:

“Штормові берети з доблестю і честю пройшли випробування на міцність у районах проведення Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил. З початком повномасштабного вторгнення морські піхотинці одними з перших зустрічали ворожі колони та ціною власних життів зупиняли їх просування в глиб країни. Честь і слава їм за це та низький уклін від усього українського народу”.

Також до привітань приєдналися піхотинці прикордонники:

“Вони змушують хвилюватися не тільки Чорне море, а й кожного орка, що ступає на Українську землю. “Вірні завжди” — доводять справами, а не лише словами”.

“Вони змушують хвилюватися не тільки Чорне море, а й кожного орка, що ступає на Українську землю. “Вірні завжди” — доводять справами, а не лише словами”, – підкреслили у ДПСУ.

24 лютого усі підрозділи Морської Піхоти зустріли в надскладних умовах, і сьогодні морська піхота оберігає країну, виконуючи надскладні спецзавдання – про це з нагоди Дня морської піхоти в Фейсбуці написав міністр оборони України Олексій Резніков.

“Морпіхи без роздуму кинулись у самий вир кривавих боїв проти кремлівської орди і ті з ворогів, що вижили у боях із нашими морськими котиками, на все своє коротке життя запам’ятають лють Штормових Беретів”, – зазначив Резніков. За його словами, сьогодні морська піхота оберігає країну, виконуючи надскладні спецзавдання.

Інформатор дякує кожному й кожній, хто став частинкою “морських” захисників. Разом до перемоги. Слава Україні!

Вадим Оксенчук

Нагору