Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську презентували збірник “Василь Стефаник у тестових питаннях і відповідях”

В Івано-Франківську сьогодні, 24 травня, презентували видання “Василь Стефаник у тестових питаннях і відповідях”.

Повідомляє Інформатор.

Упорядницею книги є письменниця і науковиця Ольга Деркачова. Це – збірник тестів, виданий у межах проєкту “Перший рукопис”. Тут більше тисячі тестових завдань про життя і творчість Василя Стефаника. Авторами стали вчителі та викладачі – Іван Монолатій, Соломія Ушневич, Алла Мартинець, Олеся Дибовська, Володимир Яслик та інші. Автор ідеї – ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Книга допоможе познайомитися з Василем Стефаником, з епохою, в якій він творив, та його сучасниками. Такий собі комплексний погляд. Видання буде корисним, зокрема, для вчителів і учнів. Тут немає прямих відповідей, тож їх пошук стане цікавим заняттям.

Цьому виданню передували книги “Іван Франко у тестових питаннях і відповідях”, “Справжній Стус у тестових питаннях і відповідях”.

“Цей збірник має на меті посприяти популяризації творчості Стефаника серед школярів, студентів, допомогти педагогам та всім зацікавленим читачам. Твори письменника віддавна у шкільній програмі, але учням нав’язувалися трафаретні уявлення про так звану “селянськість” тематики”, – зауважує Ольга Деркачова і додає, що книги завжди на часі. Один із найдраматичніших моментів, коли ти впізнаєш серед знищених окупантами книг ті, які збирали у Франківську.

Збірник можна було придбати у “Вагабундо”, частину примірників поширять по бібліотеках, а частина згодом помандрує на схід України.

“Такі книжки дуже потрібні, бо чітко й прямо потрапляють в душі й серця дітей. А діти – це ті, за кого ми боремося. Зараз акторам важко на сцені говорити тексти авторства Стефаника. Він – був надзвичайно сильний. У моїй душі Стефаник і Шевченко конкурують. Радий, що творчість Стефаника подали у такому форматі”, – сказав Ростислав Держипільський.

У планах групи “Перший рукопис” видати книги такого формату про Марка Вовчка та Ольгу Кобилянську.

Софія Сіренко

Нагору