Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківським парком Шевченка провели безкоштовну екскурсію

24 травня у Європейський День парків провели безкоштовну екскурсію франківським парком Шевченка.

Про це повідомляє Інформатор.

Екскурсія була цікавою та охоплювала багато тем, серед яких історія парку, його флора, фауна та унікальні місця.

Організатори Тетяна Воскобойнікова та Наталія Пріяткіна розповіли про те, що історія парку пам’ятає чотири різні назви.  Дата заснування місцини – 1896 рік, коли посадили перше дерево. До речі, у парку близько 6203 дерева 62 видів (за даними 1999 року). Є велика кількість екзотичних, нехарактерних для нашого клімату, рослин. Наприклад, 140 річний платан, що знаходиться неподалік пам’ятника молодому Шевченку.

Пані Тетяна розповіла, що цей пам’ятник будував відомий міжнародний скульптор Лео Мол.

“Рідко десь можна побачити молодого Тараса Григоровича”, – каже вона.

Окрім цього, пані Тетяна додала, що парк створювали у пейзажному стилі (довільне висадження дерева), та потім вирішили додати французький (строга симетрія з висадки дерев, стрижені дерева та кущі).

Не змогли не згадати і про міське озеро. На його місці спочатку було болото, яке у червні 1955 року перетворили на озеро. Спершу воно було продовженням парку, де росли стародавні дерева. Пізніше це стало окремим місцем для відпочинку.

Екскурсовод познайомила відвідувачів з пам’ятником Марічки та Івана – персонажами із фільму “Тіні Забутих Предків” режисера Сергія Параджанова.

Пані Наталя розповіла про птахів та познайомила відвідувачів зі звуками пернатих.

“Думаю, що після екскурсії ви зможете відрізнити грака від крука по звуку. Крук робить ось такий звук «кр-кр-кр». А грак робить «кар-кар-кар».

Окрім цього, пані Наталя розповіла про особливості й різновиди галки та крука:

Галка має сіру голову, у цієї пташки біло-блакитні скляні очі. Якщо побачили птаха, який косить на вас цікаво білим поглядом – це галка. Крук має чорний дзьоб. Це доволі масивний птах.

Також додала, що в Україні немає чорних ворон. Є тільки сірі.

Далі екскурсія продовжилася на озері з лебедями, де відвідувачі дізналися, як вони живуть у водоймі.

До речі, пані Наталя проводить такі екскурсії щонеділі, тож якщо вас зацікавили розповіді та ви хочете дізнатися більше про унікальність нашого парку – приходьте на екскурсію.

Читайте до теми: Відновили безкоштовні екскурсії Франківськом.

Артем Тригуб

Нагору