Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як захистити шкіру від сонячних променів та запобігти завчасному старінню: поради дерматолога

З кожним днем все теплішає, і теплішає. Сонце активно почало діяти: припікати наші обличчя. Тому час придбати  сонцезахисний крем, аби дати відсіч пекучому сонцю.

За порадою Інформатор звернувся до прикарпатського фахівця з дерматології Ярослава Пшеничного.

Чому шкірі потрібен сонцезахисний крем?

Вплив ультрафіолету на шкіру має накопичувальний характер. Серед довгострокових наслідків – ризик розвитку меланоми та передчасне старіння шкіри. UVB-промені вражають лише верхні шари шкіри. Найбільш агресивними вони є у період активного сонячного випромінювання – з 10 ранку до 16-ї.

Сонцезахисні крема відбивають та розсіюють ультрафіолетові промені, що потрапляють на шкіру, дозволяючи засмагати безпечно. До позитивного впливу сонцезахисної косметики відносять:

  • Запобігання від почервоніння, опіків і пігментних плям.
  • Зволоження та живлення шкіри.
  • Запобігання фотостаріння.

Що таке SPF?

SPF( sun protection factor) –  це фактор захисту від UVB-випромінювання. Число, що стоїть поруч із цією абревіатурою, вказує на дозу B-променів, яку ви можете отримати без загрози опіку. Тому ця продукція має маркування кількох типів:

  • SPF 15
  • SPF 20
  • SPF 30
  • SPF 50

Чим більше число, тим дієвіше блокування ультрафіолету. Такі засоби мають хімічні та фізичні фільтри. Переваги слід надавати другим, однак вони не завжди зручні у використанні: можуть залишати плями чи розводи на шкірі.

Як правильно користуватися?

Аби засіб був ефективним, його потрібно наносити товстим шаром. Прикладом, можна користати розрахунком 2 мг засобу на 1 см2 шкіри.

Якщо у вас чутлива шкіра, кілька разів на день. Покривати ним треба усі незахищені одягом ділянки тіла. А ще – не варто забувати про легке вбрання з легких натуральних тканин.

Як часто потрібно наносити крем на обличчя?

Щодо використання засобів із SPF кожного дня, не зважаючи на численні дослідження, досі дискутують споживачі й навіть косметологи. Моя думка однозначна:

“у денний догляд потрібно вводити сонцезахисні засоби вже після 25-27 років. Фактор захисту в цьому віці повинен бути не менше ніж 30. Якщо ми говоримо про шкіру з порушенням пігментоутворення або якщо людина проходить активні косметичні процедури, то незалежно від віку і сезону потрібно користуватися SPF-захистом із фактором 50+, щоб в умовах міста можна було раз на день (уранці) нанести захист, якого б вистачило на весь світловий день”.

Чим можна замінити крем?

Натуральною та екологічною заміною сонцезахисному крему можуть бути – олії.

Більшість олій, таких як олія виноградних кісточок або мигдальна, мають не найвищий фактор захисту від сонця (SPF) – не більше 2-8. Якщо на засобі вказано SPF 50, то це означає, що без нього шкіра сприйматиме в 50 разів більше сонцезахисних променів.

Тепер сміло можна виходити на сонечко! Бережіть своє здоров’я.

Вадим Оксенчук

Нагору