Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Невідомі казки та легенди”. Як франківці знімають міфологічний проєкт

Троє франківців, команда проєкту “ART Персона”, що нещодавно стали переможцями міської премії імені Івана Франка, знімають проєкт про невідомі казки та легенди. 

Інформатор розпитав про деталі.

Автор ідеї та режисер цікавих оповідок – Олександр Литвиненко. Він каже, для нього знімати легенди, – це відпочинок від документалістики. Команда кілька років працює над документальною і мистецькою програмою “ART Персона” про видатних постатей зі сфери культури. Під час зйомок у Карпатах нового проєкту “#знай_своє” і виникло бажання підготувати випуск про легенди та казки.

“Легенди  – це такий лайтовий контент, за допомогою якого можна відточити творчі навики, заповнити ефір не тільки історіями про відомих людей, розширити контент і знайти нових глядачів”, – пояснює він.

Перший сезон “Невідомих казок та легенд” присвячений мавкам. Перша легенда про Травницю, з якої почалася серія, була радше розвагою, розповідає ведуча Уляна Маляр. Згодом це стало зародком усього магічного проєкту.

“Якби хтось спитав: для чого? Відповідь була б відверто банальною: для людей. Для людей, які почали забувати наші казки та легенди. Навіщо нам “Марвел” чи якісь там жінки-кішки, бетмени і т.д., га? У нас є розкішні міфічні істоти – мавки, нічниці, мамуни, богинки, перелесники, вовкулаки,  чугайстри, русалки, потерчата, вій!” – каже вона. – Проєкт “Невідомі казки та легенди” для мене є своєрідним викликом, адже я не просто оповідаю легенду чи казку, а й частково перевтілююся у свого персонажа. Це винятково філігранна робота зі словом, характером і пластикою тіла. Перевтілення в мавок – особлива дивовижа для сучасної дівчини/жінки. Повірте”.

Олександру подобається косплей та аніме, персонажів українських міфів він захотів подати не нудно та не заїжджено. Для нього це теж виклик – показати, що класну картинку можна отримати, не заморочуючись.

“З кожним випуском додаємо нові ефекти, це спроба стрибнути вище. Маємо ідею – створити свій пантеон, не брати скандинавських чи давньослов’янських відомих істот. Створити щось середнє між карпатською містикою і “Відьмаком” Сапковського. Всі знають про мавок, а ми зробимо їх різновиди. Чому б і ні”, – зазначає він.

Як каже Уляна, перший сезон саме про мавок, бо про них відшукали найбільше оповідок. Частину з них розповідала ведучій її бабуся-гуцулка, пару взяли з книги письменниці Дари Корній ”Чарівні істоти українського міфу”, а інші – придумані самою Уляною.

“Я за натурою – дослідниця, в дитинстві мріяла стати археологом, тож шукати щось значиме та архаїчне для мене надважливо та особливо цікаво. Я змалку шукаю – записую містичні історії України, рідних мені Карпат. Багато з них ми ще втілимо на екрані, але мушу зізнатися, що певні легенди і казки – цілковиті мої вигадки. А як без того? Я часто жартую: пишу про мавок, свою бабу та квіти”, – каже вона.

Наразі команда не знімає нових проєктів – доробляє уже зняті й чекає ще одного учасника команди, який служить в ЗСУ.

Дивлячись відео, глядачі за бажанням пересилають кошти ЗСУ чи волонтерам. Програми виходять на ютюб-каналі.

Над проєктом працюють:

  • Режисер, монтаж: Олександр Литвиненко
  • Оператор, помічник: Андрій Шкварла
  • Оповідачка, автор текстів: Уляна Маляр
  • Редактор: Інна Злива
  • Грим та зачіска: Аліна Лазаренко

Софія Сіренко

Нагору