Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Нагородили лауреатів премії Василя Стефаника

Сьогодні, 31 травня, в Івано-Франківську переможцям вручили премію імені Василя Стефаника.

Повідомляє Інформатор.

Урочисте нагородження відбулося на території університету імені Василя Стефаника. За результатами таємного голосування комісія одноголосно визначила переможців.

Отож цього року премію отримали:

у номінації “Поезія” український вчений, доктор технічних наук, професор Василь Мойсишин

в номінації “Документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)” журналіст, автор есе, нарисів Ігор Костюк

в номінації “Проза” письменник, автор та виконавець пісень Володимир Гловацький.

Її вручали начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, Микола Палійчук та заступник голови ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Богдан Футерко.

Цього року на премію подалася мала кількість письменників, що пов’язано з війною, каже Богдан Футерко. За словами Миколи Палійчука, облрада буде рекомендувати збільшити суму премії, тоді лауреатів буде більше.

“Кожен із лауреатів – видатна особистість постать, яка зробила багато для Прикарпаття і України. Комісія і учасники ретельно з великою відповідальністю ставляться до велетнів, які заслуговують на цю премію. Стефаник зараз актуальний, як ніколи. Це прозірлива особистість, яка дивилася далеко вперед”, – сказав Ігор Цепенда.

Володимир Гловацький отримав премію за роман “Брате, іди”. Це трилогія, над нею автор працював шість років.

“Література цікава, бо сьогодні мало творів про історичні постаті, де фігурують брати. Час Данила Галицького пов’язаний із сьогоденням. Наше галицьке воїнство жертвує своїм життям, майбутнім для того, щоб дати відсіч ворогові”, – каже він.

Премія імені Василя Стефаника — найвища на Івано-Франківщині відзнака для місцевих письменників. Її присуджує Івано-Франківська обласна державна адміністрація. Автор може отримати її один раз.

Софія Сіренко

Нагору