Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Пізнати Гуцульщину. У Франківську Василь Карп’юк презентував дитячі книги про Довбуша

Сьогодні, 1 червня, в обласній бібліотеці Івано-Франківська відбулася презентація книг Василя Карп’юка “Олекса Довбуш.Таємниця Сили” та “Олекса Довбуш. Лігво Арідника”.

Повідомляє Інформатор.

На зустріч з автором прийшли і письменники, і дорослі читачі, і діти. Критик Євген Баран каже, Василь Карп’юк його здивував цими книгами.

“Мені було цікаво й пізнавально читати цю книгу. Довбуш – це символ, міф і казка. Його постать повинна привертати увагу до краю. Але це також має бути символом справедливості. Легенди про Довбуша записані і поновлені. Тоді гуцулам було важко добитися справедливості. А Довбуш змінив образ опришка  – став месником за народні кривди. Ці книжки читабельні і пізнавальні. А ілюстрації додають свого шарму”, – сказав він.

Ці книги задумалися під час прогулянки з сином. Вони написані для дітей. А ілюстраторка Наталія Кудляк вдало підсилила ідею автора. Ілюстраторські ходи дуже влучні. Наприклад, у вигляді інструкцій, це цікаво і пізнавально

Письменник каже, хотів розказати про Гуцульщину – побут і міфологію, а не лише про Олексу Довбуша. Маленькі і не тільки читачі дізнаються, як робляться сирні коники. А ще у селі Пістинь і Космачі є джерела, з яких тече солена вода. З неї можна добувати сіль.

“Усе відходить і забувається. А тут можна про це дізнатися. Зараз немає мольфарів і обряди ніхто не робить, гуцули не моляться сонцю. Про це можна дізнатися і взяти з етнографічних записів. Хотілося інформацію передати в дитячих книжках. Ми з сином читали міфу Греції, йому було цікаво. Гуцульська міфологія вартує того, аби її знали”, – каже Василь Карп’юк.

Перша книжка побудована на історичних фактах. До прикладу, автор використав дослідження Юліана Целевича. Також Василь Карп’юк подає розуміння ситуації, чому опришки стали опришками – бо тікали від призову в окупаційну армію Польщі. Довбуш став легендою, йому приписують діяння інших опришків. Він став символом, його образ дає надію. Василю Карп’юку захотілося історичного героя інтегрувати в дитячу літературу. Книги читають в усій Україні. У планах автора видати третю книгу про видатного опришка.

 

Нагору