Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

За добу в щонайменше 12 прикарпатців виманили сотні тисяч гривень

Щоб видурити в людей гроші, шахраї щодня придумують нові схеми, серед яких інтернет-шахрайства, дзвінки від псевдопредставників банку та навіть підставні волонтерства. Лише за останню добу жертвами аферистів стали як мінімум 12 осіб.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на поліцію Івано-Франківської області.

Від рук шахраїв постраждала 49-річна мешканка Калуша. Жінці зателефонувала особа, яка представилася працівником банку. Вона повідомила, що калушанка втратила доступ до мобільного додатку і для відновлення потрібні дані банківських карток. Коли постраждала назвала реквізити, з її рахунків зникли понад 3 тисячі доларів з однієї картки і понад 50 тисяч гривень — з іншої.

Одразу декілька осіб потерпіло від зловмисників у Косівському районі. Спочатку до поліції звернулася 51-річна жінка, яка хотіла продати свій товар в інтернеті. Жінка перейшла за сумнівним посиланням від названого покупця і ввела реквізити своєї карточки. Після цього з її рахунку зникло 31 тисяча гривень.

Того ж дня до правоохоронців звернувся 42-річний чоловік із заявою про псевдоволонтерів, які нібито збирали кошти на квадрокоптер для ЗСУ. Постраждалий перерахував аферистам 15 тисяч гривень, а потім зрозумів, що його ошукали.

Також більше 70 тисяч гривень видурили в мешканки Богородчан, яка переказала гроші для доньки, в якої начебто виникли певні проблеми. Жінка на вказаний рахунок передала 70 тисяч гривень. Пізніше зрозуміла, що стала жертвою злочинців і звернулася до поліцейських.

Правоохоронці закликають бути обачними і дотримуватися певних правил:

  • не повідомляйте нікому свої персональні і банківські дані, паролі, що можуть використовуватися для підтвердження платежів;
  • не заходьте на невідомі сайти та не переходьте за підозрілими посиланнями надісланими сторонніми особами;
  • купляйте товари лише на перевірених сайтах;
  • здійснюйте банківські операції виключно особисто в фінансовій установі;
  • не довіряйте невідомим співрозмовникам.

Анастасія Стецькович

Нагору