Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як уберегти свої зуби: поради стоматолога

Чисті та доглянуті зуби – найрідше хворіють. Головний ворог зубів і ясен – недотримання правил гігієни та звичайні людські лінощі.

За порадою Інформатор звернувся до прикарпатської фахівчині зі стоматології Ірини Комар.

Як правильно чистити зуби та які існують міфи стосовно чищення? 

Чистити зуби треба зверху вниз для верхньої щелепи та знизу вгору для нижньої. Чистити зуби потрібно двічі на день.Перший раз – вранці після сніданку. Другий раз – перед сном.

Одні люди впевнені, що гігієнічна чистка стирає емаль, інші бояться електричних щіток. А як насправді?

Міф №1: зубний наліт захищає емаль зубів.

Міф свідчить, що природний наліт – найкращий захисний шар, який не дає емалі руйнуватися. Думка стоматолога: під дією мінералів слини наліт ущільнюється і перетворюється в ще більшу концентрацію шкідливих бактерій, які живуть і розмножуються. Відбувається інтоксикація організму і запалення в яснах. Ясна опускається, а коріння оголюються, викликаючи чутливість і рухливість зубів.

Міф №2: електричні щітки та профгігієни псують емаль.

Багато хто впевнений, що електричні щітки – це зло, яке стирає емаль. Але, на думку експертів, якісні електричні щітки забезпечують рівне тиск на зуби, на відміну від звичайних. Ультразвукова чистка при дотриманні техніки теж не пошкоджує емаль.

Думка стоматолога: правильно виконана лікарем-стоматологом професійна гігієна порожнини рота не може бути шкідлива, а навпаки, вважається обов’язковою лікувально-профілактичної процедури для підтримки здоров’я зубів і ясен.

Після чищення зубів щіткою завжди користуйтеся зубною ниткою, щоб видаляти шматочки їжі та наліт, що залишаються в контакті між зубами.

Які продукти впливають на погіршення стану зубів?

Кава. Потемніння емалі та утворення на ній плям, не єдині проблеми спричинені гарячим напоєм. Після вживання кави у ротовій порожнині змінюється pH-баланс на більш кислий, що робить продукти, вживані після кави, більш шкідливими.

Солодощі з великим вмістом цукру не дуже корисні для зубів. Липкі солодощі шкодять зубам найбільше. Навіть сухофрукти можуть зіпсувати зубну емаль. Торти й тістечка легко пристають до зубів, застряють між зубами та яснами й насилу вимиваються, що дозволяє цукру руйнувати емаль. Обмежуйте себе в солодкому. Якщо ви все ж вирішили себе побалувати, то намагайтеся правильно чистити зуби й використовувати ополіскувач два рази на день, щоб зменшити шкоду від цукру.

Кислоти, які містяться в цитрусових соках, дуже негативно впливають на зубну емаль. Люди, які звикли регулярно випивати склянку апельсинового соку на сніданок, підвищують ризик розвитку карієсу на 84%. Крім того, у них розвивається підвищена чутливість зубів, яка з’являється в результаті стоншування емалі. Вчені вважають, що сік лимона, лайма чи апельсина здатний практично повністю знищити емаль. Тим, хто не може відмовитися від улюбленого напою, стоматологи радять пити сік тільки через трубочку. Тоді він потрапляє прямо в гортань і не завдає зубам сильної шкоди.

У газованих напоях можна знайти цілий «букет» речовин, які вкрай згубно впливають на зубну емаль. Це і цукор, що провокує розвиток карієсу і захворювань ясен, і кислоти, які здатні дуже швидко зруйнувати найміцнішу емаль і підвищують чутливість зубів, і велика концентрація вуглекислого газу, який також руйнує зуби. Але це ще не все. Практично всі газовані напої містять барвники, які швидко проникають в шари емалі та забарвлюють зуби.

Чи обов’язково полоскати ротову порожнину? Чи шкідливо користуватися зубними еліксирами часто?

Полоскання рота є ефективним профілактичним заходом і проводити його слід після кожного прийняття їжі. У процесі полоскання відбувається очищення поверхні зубів від нальоту, видаляються залишки їжі на зубах, при кровоточивості ясен видаляється кров. У результаті регулярного полоскання попереджається розвиток патологічних процесів.

Але до вибору рідини для полоскання рота слід підходити досить обережно. Надмірне використання зубних еліксирів може негативно впливати на ясна і зуби. Річ у тому, що одним з основних інгредієнтів рідини для полоскання є спирт, який може викликати сухість у порожнині рота, руйнуючи слизову оболонку, що підтримує вологість ротової порожнини.

Тому ми рекомендуємо вам використовувати безалкогольні зубні еліксири, які не містять спирт.Про компоненти конкретного зубного еліксиру ви можете дізнатися з етикетки, розміщеної на упаковці.

За якими критеріями потрібно обирати хорошу щітку та зубну пасту?

Якщо ми говоримо про здорові зуби та ясна, тоді вибір схиляється до щіток середньої жорсткості.
чим більш м’яка щітка, тим менше ми можемо зняти зубного нальоту. Тому, якщо зазвичай ясна не кровоточать, краще обрати щітку середньої жорсткості. Якщо ж є проблема – кровоточивість ясен, потрібно звернутися до лікаря стоматолога. Також важливо часто міняти зубну щітку(кожні 3 місяці).

Гігієнічні пасти – підходять для щоденного застосування людям зі здоровими зубами, призначені виключно для чищення і свіжого дихання.

Лікувально-профілактичні зубні пасти – у більшості своїй це засоби комплексної дії, призначені для ефективного догляду та лікування/запобігання певних стоматологічних проблем (запалення ясен, карієсу та ін.).

Лікувальні пасти – засоби з активним складом, які використовують тільки за призначенням лікаря. Активні речовини допомагають у лікуванні стоматологічних захворювань (стоматити, кандидоз та ін.). Застосовуються курсами (тривалість використання призначає стоматолог.

Як часто треба відвідувати стоматолога?

Частота профілактичних оглядів у стоматологічній клініці встановлюється індивідуально для кожної людини. Комусь досить буде одного разу на рік, а іншим потрібно ходити кожні 6 місяців. Деяким пацієнтам консультація стоматолога може знадобитися ще частіше — раз у 3-4 місяці. Це стосується тих, хто має постійні проблеми з ротовою порожниною.

Вадим Оксенчук

Нагору