Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Руді люблять пиво. Як боротися з іспанськими слимаками

На Івано-Франківщині почався сезон дощів. Затяжні опади, тепло – сприятливі умови для розмноження рудих слимаків, які уже помітні на грядках прикарпатців. 

Інформатор ділиться способами боротьби з рудими слимаками.

Рудий слимак (інша назва – іспанський) поширений у багатьох країнах Європи. В Україну потрапив більше десяти років тому. Слимак за короткий час – декілька годин – може спустошити великі ділянки насаджень. Передусім їсть городину – капусту, кабачки, помідори, огірки тощо, але не гребує і квітами чи бур’янами.

Від інших видів слимаків рудий вирізняється розмірами – він більший. У нього переважно руде забарвлення, рельєфна поверхня шкіри. Іспанські слимаки дуже швидко розмножуються. Наприкінці травня на початку червня з яєць вилуплюються молоді особини, які за два місяці стають дорослими. Одна особина може відкласти більше 500 яєць.

А ще іспанські слимаки отруйні, тому небезпечні для птахів та свійських тварин. Їх можуть поїдати кури та качки.

Як боротися з рудими слимаками?

Повністю їх знищити складно, але можна зменшити кількість. Найсприятливіший період для боротьби – травень – липень.

Народні методи

Допоможе у боротьбі зі шкідниками виполювання бур’янів, косіння, рихлення ґрунту тощо.

Ефективним способом називають ручний збір. Це слід робити після дощу, вночі та вранці після випадання роси. Тоді руді активні, виповзають зі схованок і харчуються. У місця скупчення накладають дошки, фанери, мокрі ганчірки на відстані 3-5 м одне від одного. Час від часу слимаків звідти забирають у ємності, які заливають окропом чи соляним розчином.

Як приманку можна використовувати пиво, суміш дріжджів і меду. Наливайте рідину у відро, залиште на грядці, заглибте, і слимаки поповзуть на запах. Потім їх зберіть.

Дієво використовувати нашатирний спирт. Для цього візьміть 100-150 мл 10% цього спирту на 10 л води. Обприскувати слизнів слід увечері. Розчин вбиває швидко, однак він нестійкий.

Ще один метод – посипати грядки негашеним вапном. Знову ж таки це слід робити ввечері або вночі. Можна посипати грунт сіллю, однак, зважаючи на ситуацію з цим продуктом, – дороге задоволення. Окрім цього, сіль шкідлива для землі.

Хімічні методи

Ефективно використовувати польський хімічний препарат на основі метальдегіду. Їх можна придбати і в наших магазинах.

Врахуйте, що ці препарати ефективні, але небезпечні, бо накопичуються у рослинах та грунті. Їх краще розписати по межах грядки.

Також у рекомендаціях від Держпродспоживслужби – обпилення грядок суперфосфатом. Його слід брати у пропорціях 25 грамів на метр квадратний. Застосовуйте ввечері декілька разів з інтервалом в 30-40 хвилин.

За матеріалами Держпродспоживслужби

Софія Сіренко

Нагору