Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як зробити перші кроки в ІТ?

Економіст, журналіст, суддя, лікар – усі ці професії свого часу вважалися прибутковими або популярними. Сьогодні ж новим фаворитом серед спеціальностей стали ІТ-технології, які вважаються перспективними та затребуваними в усьому світі.

Інформатор поспілкувався з франківським ІТ-спеціалістом Віталієм Матвєєвим, який поділився тонкощами цієї сфери та розвіяв усі міфи.

Чи легко та швидко навчитися ІТ? 

В першу чергу ІТ – це сегмент і потрібно розділяти в ньому різні можливості та різні вакансії. Від цього буде залежати той час, який потрібно витратити на навчання в ІТ. Для одних це може бути від 1 місяця до 3, а в інших – від 8 місяців і більше (все залежить від попереднього досвіду та напрямку, який ви виберете).

 Де можна навчитися? Яка ціна?

Розглянемо для прикладу професію розробника (яка вважається однією із найзатребуваніших на ринку). Для того, щоб пройти свій шлях від першого написаного рядка коду до вашої першої роботи ви можете вибрати різні шляхи. Ви можете як опанувати все самостійно, що буде для вас абсолютно безкоштовно (хоча можливо і трошки довше по часу, але це не обов’язково), або скористатись послугами новомодних курсів та шкіл, яких на ринку освітніх послуг зараз є більше ніж достатньо (але тут потрібно бути обережними, бо є багато і не якісних варіантів).

Також є багато варіантів стажування в реальних компаніях з подальшим працевлаштуванням(але для того щоб потрапити на стажування потрібно мати вже певний багаж знать та пройти певний відбір, але такі стажування мабуть один із найкращих варіантів входу в професію для людей, які далекі від ІТ).

 Багато хто вважає, що ІТ – це прибуткова справа? Чи правда це?

Це все залежить від того результату, який ви можете зробити та складності задач, які можете закривати. Тому скільки ви будете заробляти – буде залежати тільки від вас. А побачити вилки заробітних плат можна побачити на багатьох популярних форумах та сайтах про ІТ.

 Розкриття міфів. Чи є професія ІТ нудною?

Звичайно, це індивідуально, проте я не можу сказати, що це нудно, оскільки одноманітні задачі трапляються дуже рідко, є можливість розвиватись в різних напрямках. Крім того, якщо вам десь стане нудно в рамках одного проекту – завжди можна спробувати себе в іншому, якщо вам стане нудною технологія на якій ви працюєте – завжди можна спробувати іншу.

Також можливі зміни в рамках напрямку роботу, наприклад з розробника в менеджери, або навпаки.

Професія дуже різноманітна та має багато варіантів розгалуження. Також без креативності тут ніяк, потрібно часто буде пробувати багато різноманітних рішень для задач.

 Це правда, що в ІТ ідуть люди з математичним складом розуму? Чи є в гуманітаріїв шанс?

Знову ж таки, повертаючись до попереднього запитання – ІТ сектор дуже різноманітний і тут себе можуть знайти люди з різним складом розуму, різними характерами та темпераментами.

Особисто в мене є колеги, які прийшли зі сфери кіно та музики, медицини, освіти, продажів тощо. Часто люди запитають чим ІТ приваблює людей з інших сфер – відповідь досить комплексна.

По-перше, хороші перспективи для кар’єрного росту.

По-друге, можливості працювали із будь-якої точки світу, де буде світло та інтернет з’єднання, цим відкривається можливість пізнавати світ та багато подорожувати (звідси і багато мемів про ІТ-кочівників, які подорожують по світу з ноутбуком).

По-третє, це конкурента заробітна плата.

 З чого почати шлях в ІТ?

Якщо б я був на місці людини, яка ніколи не була дотичною до нашого сегменту, то гарно було б спершу ознайомитись з тією різноманітністю напрямків, які тут є (розробники, тестувальники, проектні менеджери, менеджери з підтримки клієнтів, маркетологи тощо).

Далі, слід вибрати один із цих напрямків та почати потрішки в ньому розбиратись глибше (дивитись, відео на ютубі, почитати статті, зрозуміти більш детально чи вам це подобається).

Якщо відчуваєте, що вам цікаво – починайте заглиблюватись (в мережі

достатньо безкоштовної інформації, щоб можна було отримати свою першу роботу, або потрапити на стажування).

А далі тільки практика і чим більше, тим краще!

Вадим Оксенчук

Нагору