Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У неділю День Трійці: як проведуть Зелені свята прикарпатці

Уже цієї неділі, 12 червня, відзначатимуть одне з головних християнських свят — День Святої Трійці, або П’ятидесятниця. 

Про традиції та історію святкування дізнався Інформатор.

У цей день на апостолів зійшов Святий Дух у вигляді язиків полум’я. Тоді учням Христа була дарована можливість зцілювати, пророкувати події та розмовляти різними мовами світу, щоб нести до людей Слово Боже.

Щороку дата святкування змінюється. Але відзначають Трійцю завжди в неділю, на 50-й день після Великодня.

За традиціями Зелених свят, в неділю обов’язково потрібно відвідати богослужіння в храмі. Тоді священник одягає зелену ризу і в Службі згадує про воскресіння Ісуса.

До П’ятидесятниці на Прикарпатті готуються заздалегідь. Прикрашають оселі та подвір’я липою, кленом, гілками і листям дуба, берези, травами. Оздоблювати дім вербою та осикою не рекомендують — це до нещасть.

Франківка Галина розповідає, що свою хату прикрашає липою, щоб на рік відігнати всю нечисть. Цьогоріч у неї 12 червня день народження, тому гілок і листя шкодувати не буде. Каже, що обов’язково липу прикріпить до вікон —  це символ розквітання та благополуччя.

У Тисменицькому районі в селі Павлівка також прикрашають липою будинки, паркани і подвір’я. Роблять це щедро, щоб у домі не було незгод. Раніше використовували і дубове листя, але зараз традиції трохи змінилися.

У селі Путила на Буковині хати переважно прикрашають кленовим листям або ліщиною, а до церкви на Свято Трійці приносять зрізані молоді берізки.

“Мама розповідала мені, що “озеленюють” оселю для того, щоб був кращий урожай і дім оминали злі духи. Схожий обряд робимо і на Івана Купала“, розповіла місцева жителька Путили Калина.

Попри звичаї прикрашання, є речі, які робити на Свято забороняють:

-призначати весілля;

-шити, прати речі, випікати, займатися хатньою робою;

-купатися у водоймах, адже кажуть, що русалки можуть затягнути на дно;

-ходити в ліс, де можуть підстерегти мавки;

-заздрити, злитися, думати про погане.

Інформатор нагадує святково прибрати свою оселю листям і гілочками дерев та бажає провести неділю в гарному настрої!

Анастасія Стецькович

 

 

Нагору