Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Сезон закруток розпочато: рецепти варень від прикарпатських господинь

Полуниця, суниця, черешня, вишня, червона смородина – всім цим можна поласувати в червні. Але сезонних ягід хочеться іноді і в холодну пору року. Тому саме час робити консервації.

Рекомендує Інформатор.

Інструкцій приготування варень є безліч, але найкращими спеціально для Інформатора поділилися господині з Прикарпаття.

Рецепт вишневого варення від франківки Уляни:

“Готую це варення вже більше 10 років. Рецепт переписала ще в своїх одногрупниць. Колись було популярним переписувати в зошити всілякі приготування. Одного дня знайшла цей рецепт і спробувала зробити варення. Тепер кожного року чекаю сезону вишень”, – розповідає пані Уляна.

Щоб приготувати варення з вишень, необхідно:

-6 склянок вишень без кісточок;

-7 склянок цукру.

Вишні засипати склянкою цукру. Довести до кипіння і проварити 5 хвилин. Додати ще 1 склянку цукру і знову проварити. Так повторювати зі всім цукром. Гаряче варення розлити у банки. Готово!

Своїм рецептом полуничного джему поділилася бабуся Галина з Прикарпаття.

Потрібно:

-1,5 кг полуниці;

– 1,2 кг цукру;

-1 лимон.

Полуницю помити, зняти “хвостики” і подрібнити за допомогою м’ясорубки чи блендера. Отриману суміш перетерти через сито, щоб позбутися кісточок. Тоді перелити в каструлю, додати цукор і перемішати. Поставити каструлю на середній вогонь і періодично помішувати. Коли закипить, варто варити пів години, при цьому помішуючи джем і знімаючи пінку зверху. Тоді додати сік половинки лимона і знову перемішати. Варити ще 30 хв і зняти з вогню. Джем готовий. Можна розливати по банках.

Бабуся Галина розповіла ще один рецепт густого варення з черешень:

Для приготування необхідно:

-500 грам черешні;

– 400 грам цукру.

Черешню треба помити, очистити від кісточок. Тоді добавити третю частину цукру, перемішати та покласти на вогонь. Варити, поки не утвориться сироп. Тоді злити його через сито чи друшляк. Ягоди знову помістити до каструлі і продовжити варити. Тоді досипати весь цукор, який залишився і перемішати. Варити до потрібної густини (до 15 хв). Поки варення буде варитися, треба простерилізувати банки. Тоді гаряче варення залити в банки, перевернути і тримати поки воно не охолоне.

Найкраще зберігати варення в прохолодному місці. Смачного!

Нагору