Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Де слухати аудіокниги українською

17 червня набрав чинності закон, яким від оподаткування податком на додану вартість звільняється виготовлення й розповсюдження аудіокниг українською. Маємо надію, що їх побільшає, і слухачі зможуть насолодитися якісною літературою. Де слухати книги українською?

Інформатор зробив підбірку.

Додаток “АБУК”

Тут можна послухати художню літературу для дорослих та дітей, ділову та освітню. Команда проєкту створює книги на студіях звукозапису. Їх озвучують актори, диктори радіо та телебачення, письменники.

Книги розміщені за категоріями: топ для читання до перемоги, гучні бестселери, шкільна програма, фінансова грамотність, авторське читання та інші.

Доступні й безкоштовні книги для дітей (“Крихітка Цахес” Гофмана, “Пригоди Тома Сойєра” Твена, казки народів світу й інші) та дорослих (українська і світова класика).

Додаток – для користувачів iOS та Аndroid.

Слухай

Платформа з безкоштовними книгами. Тут можна знайти й українську класику (Леся Українка, Борис Грінченко, Михайло Коцюбинський) й твори сучасних авторів – Кузьми Скрябіна, Івана Семесюка, Євгена Ліра, Дари Корній. Тексти озвучують, зокрема, й українські зірки – Юлія Саніна, Даша Астаф’єва, Богдан Бенюк, Валерій Харчишин.

4read

Для слухачів у доступі книги різних жанрів та обсягів. Категорії на сайті доволі невпорядковані: біографії, книги про бізнес, аудіо-вистава, повісті й оповідання, містика, жахи, сучасна проза тощо. У топі Всеволод Нестайко, Єжи Северський, Ірен Роздобудько, Ванда Василевська, Гнат Хоткевич, Іван Нечуй-Левицький, Жорж Сіменон та інші.

Окремо виділили українську, світову літературу та твори на ЗНО.

Нотатки про українську музику

На сайті у доступі кілька книг української та світової класики та сучасна література. Не всі книги українською – є і російська.

Слухати можна на youtube. Деякі відео зараз недоступні.

Аудіокнига.UA

Ютуб-канал з книгами українською мовою. Тут ви відшукаєте українську та світову класику, твори сучасних письменників різних жанрів, як от “Гаррі Поттер”. А ще – народознавчі, історичні книги. У каналу 159 тисяч підписників. Контент не додавався три роки.

#Книгищоговорять Вір в Україну

Ще один ютуб-канал у нашій підбірці. Тут розміщені роботи волонтерів інклюзивно-освітнього проєкту #Книгищоговорять. На канал підписані майже 42 тисячі користувачів.

Тут також можна відшукати класику українську й світову й сучасних письменників. Географія авторів досить широка, зокрема ми зустріли Степана Процюка з Івано-Франківська. Звісно, є твори для дітей.

Sound-books

Новий проєкт, який має безліч україномовних книг; платформа для прослуховування аудіокниг, оповідань та вистав. Вони записані любителями і професіоналами.

Тут розміщені твори українських письменників, зокрема, класиків, і зарубіжних.

Софія Сіренко

Нагору