Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківська студентка Наталя Соколюк стала призеркою конкурсу есе “Мій Шевченко”

Студентка Прикарпатського університету Наталя Соколюк стала призеркою всеукраїнського конкурсу есе “Мій Шевченко”. Вона здобула дипломом ІІ ступеня.

Повідомляє Інформатор.

Як розповіла нам Наталя, вона любить читати книги змалечку. Тоді ж і познайомилась з творчістю Тараса Шевченка, а згодом стала вивчати його твори в школі.

“Вірші Тараса Григоровича мене завжди вражали своєю глибиною та актуальністю. Я майже щороку брала участь в різних мовних олімпіадах, зокрема, і в мовно-літературному конкурсі на знання творчості Шевченка. Поштовхом для участі в Міжнародному конкурсі стала пропозиція моєї викладачки з української мови Ольги Деркачової. Я дуже вдячна їй за допомогу в підготовці, за слушні поради та настанови”, – каже переможниця.

Наталя зауважує, в есе вона показала своє бачення актуальності творів Шевченка:

“Кобзар завжди закликав пам’ятати свою історію, чиїх батьків ми діти. А ще говорив, що за волю потрібно боротися, як боролись давно козаки. Перед моїми очима були кадри хроніки Революції Гідності 2013 року, де на барикадах Сергій Нігоян читає вірші Шевченка: “Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая!” Ці слова великого Поета допомагали їм вистояти у ті буремні дні”.

Есе писалося до повномасштабної війни. У голові Наталі лунали слова поета: “Москалі – чужі люде, роблять лихо з вами…”.

Уривок з есе призерки: “У ці нелегкі для нашої Вітчизни дні, коли на сході України вже кілька років іде війна та гинуть наші співвітчизники, коли на кордоні з Росією стоять війська, готові вдертися в будь-яку хвилину на нашу землю, коли нам говорять готувати тривожні валізи і тікати, я згадую голос Сергія Нігояна, Шевченкові рядки “Борітеся – поборете” і розумію, що нам нема куди тікати, бо це наша земля, наша воля, за яку заплачено занадто дорогу ціну попередніми поколіннями українців. Ми не можемо їх зрадити і мусимо перемогти, бо дітей треба виховувати у свободі та перемозі, а не у зрадах та поразках. І тепер ми повинні боронити нашу землю і Шевченкове слово, яке нас зігрівало, не давало стати на коліна, дарувало надію, впевненість та силу. Тримаймося за свою землю, боронімо нашу крихку незалежність із Шевченковим словом у серці та відданістю Україні”.

Конкурс організував Таврійський державний агротехнологічний університет та ГО “Інноваційні обрії України”. У ньому взяли участь учні 5-11 класів, студенти коледжів та університетів. Загалом – більше 100 учасників.

Софія Сіренко

Нагору