Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Де у Франківську можна покататися на скейтборді?

21 червня відзначається Міжнародний день скейтбордингу. Його започаткували Міжнародною асоціацією скейтборд компаній в 2004 році. З того часу стільки всього змінилося, що зараз проводять спеціальні турніри зі скейтбордингу. Існують школи навчання скейтбордингу і спеціальні майданчики для катання. Це також стосується Франика, бо у місті є де покататися:)

Про це пише Інформатор.

Давайте трохи зануримося в історію. Скейтбординг – це екстремальний вид спорту. Фактично, це катання на скейтборді та виконання різних за складністю трюків на ньому. Цей вид спорту з’явився він наприкінці 1930-х — початку 1950-х років у середовищі каліфорнійських серферів. Вони не могли займатися серфінгом, коли не було хвиль, і вирішили вигадати спосіб катання на суходолі.

Перші скейти були доволі примітивними. Вони складалися з ящиків та дошок, до яких кріпилися колеса. Пізніше ящики замінили на дошки зі спресованих шарів деревини — подібні на ті, які використовуються сьогодні для виготовлення скейтбордів.

Протягом 70 років цей вид спорту разом із скейтбордом зазнали багато змін, удосконалень і модифікацій. Дошка для катання виросла до добре продуманого і ретельно розрахованого скейта з поліуретановими колесами. Зараз існують і колекційні моделі. Придумали і розробили трюки і стилі, висунули вимоги до безпеки та організації спеціальних тренувальних майданчиків. З’явилися клуби і спільноти, професійні організації та міжнародні асоціації.

Наприклад, в Одесі протягом семи років проводився всеукраїнський турнір у скейт-парку. У 2020 році його учасниками стали 70 спортсменів віком від 8 до 30 років. Минулого літа у Києві під Аркою дружби народів проводили видовищний “Дабл Тріпл Summer Fest”, у якому брали участь спортсмени зі скейбордингу та ВМХ (велосипедного мотокросу)

Наш Франик, до речі, теж не відстає від цього виду спорту. У 2010 році у місті проводився фестиваль екстремальних видів спорту “Х-Гуцулія” біля міського озера – скейтбординг теж був у змаганнях фестивалю.

Це все звичайно класно, скажете ви. Але де Франківську можна покататися на скейті? І чи є взагалі спеціальні майданчики для катання?

А Інформатор вам відповість – майданчик є! Він знаходиться біля міського озера. Ба більше, біля нього можна годинами дивитися на те, як вправні спортсмени викручують в повітрі різні фуете.

Інформатор вирішив відвідати місцину і знайшов Михайла – спортсмена родом із Запоріжжя, який зараз приїхав до мами і регулярно приходить на катання до скейт-парку.

Спортсмен розповів нам, що полюбляє шукати себе у чомусь новому, і більшість його друзів вправно катаються на скейтбордах. Катаючись на скейті, він і з друзями більше часу проводить, і навчається трюкам на ньому:

По-перше, це виглядає круто. Це складний челендж, бо раніше нічим таким не займався. Але все поступово виходить, якщо тренуватися.

Хлопець розповів, що найскладнішим було тримати на дошці рівновагу, а вже потім все “пішло як по маслу”. Говорить, що скейт збирав сам за порадами друзів:

Я купив деку (дошку) і колеса. Підвіску з підшипниками мені дав друг.

Михайло дав поради для початківців у цьому виді спорту. Він говорить, що боятися кататися ні в якому разі не можна. Навпаки, треба виходити на вулицю, приходити до скейт-парку і вчитися разом з іншими початківцями. Нічого страшного у цьому немає і соромитися не треба:

От ідеш на тренування або навчання. Можна взяти із-собою скейтборд і трішки кататися, щоб звикати просто тримати рівновагу. Потім робити якісь трюки, кому це цікаво.

Також хлопець розповів про лонгборд, який створений для звичайного катання і підійде тим, хто не хоче виконувати трюки:

 Це такий скейт з більшими та м’якими колесами, більшою декою, ніж у скейтборда. На колесах скейтборда важко кататися по якійсь плитці або нерівній дорозі. Лонгборд буде “з’їдати” ями і на ньому просто класно кататися.

Михайло поділився своїми навичками і зауважив, що зараз відточує майстерність над одним із базових трюків оллі (англ. Ollie). На ньому базуються  всі інші складніші трюки. Оллі – це стрибок зі скейту. І складність полягає у тому, що зі скейтборду треба зістрибнути і одночасно штовхнути скейт вперед.

Хлопець вважає, що для новачків у скейтбордингу підійде будь-який скейт. Головне ваш комфорт і те, аби не зламалася дека, якщо будете стрибати на ньому.

Інформатор вітає усіх, хто пов’язаний із цим екстремальним видом спорту. Бажає вам легкого та безпечного виконання найважчих трюків, незламної деки на вашому скейтборді та рівної доріжки для катання!

Артем Тригуб

Нагору