Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Повістки: види, порядок вручення і відповідальність за неявку до військкомату

Словом “повістка” насправді називають чотири типи документів. Її мають вручити особисто або ж надіслати роботодавцю. Згідно з Законом України місцеві органи виконавчої влади разом із центрами комплектування та соціальної підтримки організовують сповіщення і прибуття призваних на військову службу.

У видах повісток і способах їх вручення розбирався Інформатор разом із dtkt.ua.

Види повісток

  • Повістка – уточнення облікових даних

Її вручають призовнику, аби внести відомості про нього до бази. Зокрема, уточнюють сімейний стан, інформацію про працевлаштування, дітей.

Під час перевірки можуть з’ясувати, чи є підстави для звільнення від служби в армії, відтермінування від призову на строкову службу.

  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

Призовник повинен пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду, де вказують про придатність чи непридатність призовника до строкової служби.

  • Повістка-призов на строкову військову службу

Тут вказують термін, у який потрібно з’явитися до призовного пункту. При собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (якщо таке є).

  • Мобілізаційне розпорядження

Його вручають військовозобов’язаним, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. У документі зазначено про обов’язок з’явитися у призовний пункт впродовж доби після оголошення мобілізації.

Як вручають повістки?

Це відбувається через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, зокрема, і закладів освіти. Їх можуть вручати і посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Повістку мають вручати особисто, або ж уповноважені особи мають скласти акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

На підприємство може прийти лист з територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Відповідальний за ведення військового обліку зобов’язаний вручити повістку військовозобов’язаному працівнику під підпис. Якщо працівник відмовляється від її отримання, то в такому разі складають акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправляють його до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Законодавством чітко не визначено, де мають вручати повістки. Тож їх вручення на вулиці, блокпостах, за місцем проживання тощо не є незаконним. Основна умова – мають перевірити документи (паспорта чи посвідчення водія) для встановлення особи.

Відповідальність за неявку до військкомату

Винного можуть притягнути до адміністративної відповідальності відповідно до статті 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП).

Поліція може затримувати військовозобовʼязаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (статті 259 та 262 КУпАП, частина третя статті 38 Закону України “Про військовий обовʼязок і військову службу”).

За ухилення від призову на строкову службу винного може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України (обмеження волі до трьох років).

Статтею 336 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Таким чином можна сісти за грати до п’яти років.

Нагору