Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Уряд обіцяє безповоротні гранти на теплиці і сади

Влада розробила програми безповоротних грантів для аграріїв, що мають на меті підтримати підприємців та створити робочі місця. Вони стосуються розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства й тепличних господарств.

Повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Івано-Франківської ОВА.

Як повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, через повномасштабну війну мікро-, малі підприємці зазнають значних збитків. Відповідно, виробництво і робочі місця скорочуються, прибутки втрачаються, а підприємства переміщаються на безпечні локації.

“Програма часткової компенсації вартості створення теплиць передбачає гранти в розмірі від 5 до 7 млн грн. Ми очікуємо 1 тисячу грантів на рік, а загальний бюджет програми становитиме 7 млрд грн. Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю”, – зазначив міністр.

Кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи. Сума гранту за цією програмою значно вища, то ж вводиться принцип співфінансування. Для першої тисячі учасників 70 % вартості проєкту фінансує держава, а 30 % – сам підприємець.

На програму підтримки садівництва, ягідництва та виноградарства держава виділить 4 млрд грн. Йдеться про часткову компенсацію вартості садів. Аграріям надаватиметься від 150 до 400 тисяч грн на 1 гектар садів — це менше 70 % від середньої вартості висадки.

Микола Сольський пояснив, що це гранти для висадки 10 тис. га нових садів. Так само, як і з теплицями, отримувачі грантів повинні мати або власну, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Кошти надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.

Читайте також: Фундукові “Сади Перемоги” посадили на Прикарпатті.

Нагору