Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Вперше за 18 років можна буде побачити парад п’яти планет

Уже за два дні, 24 червня, жителі землі зможуть побачити, як відразу п’ять планет: Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн вишикуються в лінію у нічному небі.

Пише Інформатор, спираючись на дані Science Focus.

Приблизно за годину до сходу сонця можна буде побачити неозброєним оком цих п’ять планет, які вишикуються в одну лінію. При цьому вони розташуються у міру віддаленості від Сонця.

Востаннє таке дійство, відбувалося у 2004 році, і це не повториться до 2040 року, тому варто поглянути, якщо маєте можливість та бажання.

Головною родзинкою цього планетарного вирівнювання є яскравість. При ясному небі це повинно бути видно навіть із міст та селищ.  Аби побачити диво вам знадобиться безперешкодний вид на східний та південний горизонти.

Коли ви зможете побачити вирівнювання планет?

Спостерігати парад планет можна буде незадовго до сходу Сонця. У Південній півкулі необхідно дивитися над горизонтом на схід та південь, у Північній – на схід та північ.

Сатурн стане першою з планет, яка з’явиться над горизонтом незадовго до півночі. Кільця Сатурна сприяють його яскравості (і, отже, нашій здатності бачити це неозброєним оком), і, як і багато в чому в астрономії, поява кілець Сатурна циклічна.

Якщо дивитися на Землю, планета поступово стає все більш віддаленою, і до 2025 року вона буде повністю зосереджена. Під час планетної лінійки в 2022 році Сатурн з’явиться у своєму класичному зображенні з його північною півкулею, нахиленою до нас, і кільця, добре видимі в телескоп, сидять між сузір’ями Водолія і Козерога.

Юпітер буде наступним. Він буде світити яскравіше, більш ніж вдвічі яскравіше, ніж Сіріус, найяскравіша зірка на нічному небі, і буде сидіти в сузір’ї Риб.

Далі зійде Марс. Ви зможете впізнати його за характерним оранжево-жовтим відтінком. Марс приєднається до Юпітера в сузір’ї Риб.

Венера стане передостанньою з планет, ставши найяскравішою у складі. Венера буде сидіти в сузір’ї Тельця, і в ясну ніч ви також зможете розгледіти зоряне скупчення Плеяди над нею.

Меркурій — п’ята і остання планета, яка приєдналася до небесного дива. Маленька планета приєднається до Венери в Тельці і залишиться поблизу горизонту, поки схід сонця не змиє всі планети з неба.

Протягом наступних кількох місяців планети розширяться, а лінія розійдеться.

Ще одна важлива дата – 27 червня, тоді відстань збільшиться, а отже, між Венерою та Марсом можна буде побачити Місяць.

Для спостережень за небесним явищем не потрібен телескоп.

Вадим Оксенчук

Нагору