Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківців запрошують на прем’єру мюзиклу “Шаріка, або Кохання січового стрільця” — гратимуть зіркові актори

П’єсу про січового стрільця, втрачену українську ідентичність і шанс її віднайти, відновлюють після повномасштабного вторгнення рф.

Пише Інформатор.

“Шаріка” – романтична історія кохання січового стрільця Степана Балинського до мадярської дівчини, яка одразу не розуміє, чому вона так любить українське слово. Мюзикл сповнений гумором і патріотизмом.

Оперета “Шаріка” написана ще 88 років тому Ярославом Барничем, який спирався на спогади власного життя і свої принципи. Диригент був добровольцем легіону Українських січових стрільців.

Прем‘єра відбулася у часи Другої світової у міському театрі Станіславова. Тоді заарештували 27 патріотів-оунівців, яких через три дні розстріляли на вулиці Страчених. 17 листопада 2018 року актори Франківського драмтеатру в приміщенні філармонії, де відбулася прем’єра “Шаріки”, провели історичну реконструкцію до 75 річниці розстрілу.

Актори зупинилися на тій хвилині, коли раніше до зали увірвалися НКВДисти.  Тоді вийшли вшанувати вбитих героїв біля пам’ятника і повернулися до філармонії, де зіграли виставу до кінця.

У 2014 році, з початком російсько-української війни, режисер Ростислав Держипільський поставив “Шаріку”.

Сьогодні виставу повертають, але це вже нова робота з новими сенсами.

У виставі гратимуть заслужені артисти України Ірма Вітовська, Олексій Гнатковський, Ольга Комановська, Роман Луцький, а також актори Інна Бевза, Олег Панас, Іван Бліндар.

Диригент-постановник — Богдан Ткачук, хореограф — Дмитро Лека та нові костюми від театральної художниці Юлії Зауличної.

Показ ”Шаріки” відбудеться 26 червня та 10 липня в неділю.

Анастасія Стецькович

Нагору