Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прикарпатський центр служби крові запрошує донорів

25 червня, у суботу, Прикарпатський центр служби крові працюватиме. Усіх донорів, хто має можливість і бажання, запрошують здати кров.

Повідомляє Інформатор.

Центр відчинить двері з 8 год до 15 год. Адреса – вулиця Степана Бандери, 23.

Телефон для довідок: 0342 521921

Хто може стати донором крові?

Донором крові може стати людина, яка:

  • віком 18 – 60 років
  • важить від 50 кг
  • почувається добре
  • не має протипоказань до донорства
  • з паспортом громадянина України.

Як підготуватися до здачі крові?

Увечері напередодні не слід вживати жирну, молочну їжу, копчене, гостре, яйця, алкоголь. У день здачі рекомендують відпочити, легко поснідати. Інтенсивні навантаження, вживання алкоголю краще відмінити. За 2 години до та 2 години після дачі крові курити не можна.

Перед здачею крові слід споживати: крупи, макарони на воді без масла, сухарі, хліб, узвар, солодкий чай, компот, овочі і фрукти (крім бананів).

Що робити перед здачею крові?

Збалансовано харчуйтеся, побільше пийте, відмовтесь від алкоголю за 48 годин до здачі крові. Не вживайте аспірин, анальгін і ліків, що містять аспірин і анальгетики, за 72 години до. А ще виспіться!

Ваші дії після здачі крові

Впродовж 10 хвилин треба відпочити. Якщо вам погано – повідомте про це медиків Центру. З’їжте легку їжу та випийте солодкий чай.

Впродовж 2-3 годин не слід піднімати нічого важкого рукою, з якою брали кров. Уникайте фізичних навантажень 12 год. Регулярно харчуйтеся та багато пийте. Після відновлення – приходьте ще раз здати кров.

Перед здачею крові у донора визначають вмiст гемоглобiну та (або) гематокрит, група кровi за системою АВ0.

Взяту кров обстежують за такими показниками: група кровi та резус-належнiсть, маркери ВІЛ-1/2, гепатиту C і B, сифiлiсу.

З протипоказами до донорства можна ознайомитися на сайті. У cписку інфекційні хвороби, цукровий діабет, серцево-судинні, захворюваннями центральної нервової системи та інші. Здавати кров повторно можна через 60 днів, плазму – 30 днів.

Нагору