Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Маркіян Прохасько розповів франківцям про “Мрію про Антарктиду”

Учора, 23 червня, в Івано-Франківську письменник Маркіян Прохасько презентував книгу “Мрія про Антарктиду”. 

Повідомляє Інформатор.

Зустріч відбувалася у закладі “Urban Space 100”, модерувала мандрівниця Ганна Бурлака.

Маркіян Прохасько писав книгу впродовж трьох років після подорожі в Антарктиду. Мандрівку на українську дослідну станцію “Академік Вернадський” письменник здійснив у 2019 році. Допомогли втілити мрію спонсори, організації, які повірили, що книга справді потрібна.

Що у книзі?

Автор розповідає про ідею написання, особливості подорожі на континент (повірте, там багато цікавого), як це – пливти на яхті на край світу. У книзі є і про історію дослідження Антарктиди, китобійний промисел, і про те, як вивчали континент українці в експедиціях Російської імперії, Великої Британії, СССР. До речі, ми в Антарктиді понад 200 років, а досліджуємо Антарктиду під своїм прапором з 1996 року.

“Мрія про Антарктиду” описує і побут на станції “Академік Вернадський”. Україна отримала станцію від Великої Британії. Вдалося домовитися, аби наша країна заплатила лише 20 млн за спорядження. Ці кошти збирали науковці.

На станції 12 людей різних професій. Там є кухар, електрик, лікар, зв’язківець та науковець. Кухар, наприклад, готує щодня, крім неділі, сніданок, обід на вечерю. Харчування тут повноцінне, однак бракує свіжих фруктів й овочів. На станцію прибувають зимівники і сезонники, їхній побут відрізняється. Але загалом там тепло і затишно, люди ходять в домашніх тапочках.

Звісно, не оминув автор і природу. Маркіян каже, не уявляв, що там все буяє. Найбільше тварин під водою. Сама екосистема законсервована і закрита. А ще в Антарктиді цікаво спостерігати за запахами, їх мало, і думати, що вони нагадують.

Книгу доповнюють світлини, а в кінці ґрунтовний список джерел, звідкіля можна більше дізнатися про холодний континент. Обсяг тексту – 600 сторінок.

Між іншим, автор планує видати другу книгу про Антарктиду. Вона буде іншою, ніж попередня, й доповнена текстами, які друкуються вперше.

Маркіян Прохасько – письменник, журналіст. Веде блог про Антарктиду з 2019 року. Перша книга автора – “Нестримна сила води”.

Софія Сіренко

Нагору