Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прикарпатцям: як врятуватися від спеки

Найближчі дні в Івано-Франківську обіцяють бути спекотними. Температура повітря сягне 34 градусів вище нуля. Слід бути обачними й берегти здоров’я – своє і близьких. Підвищена температура може згубно впливати на організм людини. Передусім це має стосунок до людей похилого віку, з серцевими недугами, зайвою вагою. 

Інформатор розповідає, як врятуватися від спеки.

У період спеки вдягайте легкий одяг з натуральних тканин, уникайте синтетики, носіть головні убори.

Багато пийте, з собою носіть до літра води. Краще пити негазовану воду, чай без цукру.

Рекомендують не виходити на вулицю без зайвої потреби. Не слід знаходитися під прямим сонячним промінням з 11:00 год. до 17:00 год. Перебувайте мінімум у громадському транспорті через задуху.

Не можна курити, бо нікотин звужує судини і підвищує тиск. Також радять відмовитися від м’яса, кави й алкоголю, їсти більше овочів і фруктів. Не готуйте про запас – може зіпсуватися. Не бажано купувати вуличну їжу, якщо ви не знаєте, чи там дотримуються умов зберігання.

Краще знизити фізичну активність і відмовитися від спорту. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у п’ять разів, що може призвести до зневоднення організму.

Якщо у приміщенні кондиціонер, то різниця температури з вулицею повинна складати менше 10 градусів.

Допоможуть охолодити організм водні процедури. Але не купайтеся в заборонених місцях, наприклад, міському озері Франківська. Гуляйте біля води, ополіскуйте руки і обличчя. Приймайте душ два рази вдень. Можна вмиватися водою.

Що робити, коли в людини ознаки перегрівання організму?

Симптоми – втома, головний біль, запаморочення, слабкість, болі в ногах, спині, блювота, шум у вухах, потемніння в очах, задишка, серцебиття.

Перенесіть людину в прохолодне місце, покладіть на спину, розстібніть одяг.

Змочіть голову холодною водою. Можна протерти тіло льодом, оббризкати водою. Робіть це обережно і недовго.

Дайте попити – охолоджений чай чи воду.

При зупинці дихання – непрямий масаж серця і штучне дихання.

Викличте медиків у разі ускладнення.

За матеріалами Держпродспоживслужби.

Нагору