Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Галичі пройшла екскурсія Замковою горою

Учора, 26 червня, в рамках мистецького проєкту “Форт Галич” відбулася екскурсія руїнами Галицького замку.

Інформатор теж доєднався до заходу.

У минулому замок слугував фортифікаційною спорудою оборонного значення. Зараз сюди приїжджають туристи з всієї країни, щоб подивитися на колишні володіння галицьких князів.

Від першої згадки Галича минуло вже 1124 роки. Перші оборонні пагорби з’явилися у 12 столітті. Тоді ж місто належало до території галицького князівства.

Більше про історію міста та оборонних споруд розповіли екскурсоводи в рамках тематичних екскурсій “Форт Галич”.

Як зазначали екскурсоводи, в період галицько-волинського князівства в місті проживало від 17 до 20 тисяч людей. Галич був третім за кількістю населення в Європі і поступався тільки Любліну та Кракову. Місто було значним політичним центром, а також економічним. Галич мав значні запаси солі, необхідної в той час для консервації продуктів, тому й до міста надходили значні кошти.

У 1114 році споруджується перша оборонна споруда, а вже в 14 столітті створюють дерев’яний замок оборонного типу, або відомий зараз Галицький замок. Згодом, після руйнації, його відбудовують кам’яним.

Також на екскурсії розповіли, що до замку повинна була надходити вода. У 2008 році геофізики на території оборонних споруд знайшли пустоту, де могла бути криниця. Декілька тижнів тому можливе місце знаходження криниці підтвердили, але зараз очікують дозволу на проведення археологічних розкопок.

Зі слухачами поділилися легендами Галицького замку, показали місця на макеті, де споруди зазнавали найбільших руйнацій, розповіли про походження назви міст та відповіли на питання туристів.

Через необхідність великих коштів, відбудовувати оборонні споруди в Галичі зараз не планують. Хоча й замок попав під програму реставрацій цього року, але через війну їх робити не будуть.

Наразі стоїть питання про збереження залишків замку.

Інформатор закликає відвідувати історичні місця та дізнаватися більше про культуру та життя своєї місцевості.

Анастасія Стецькович

Нагору