Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Українські скаути в Галичі: як існує організація “Пласт” в умовах війни?

Вчора, 26 червня, відбувся культурно-мистецький проєкт “Форд Галич”, у місті Галич, на якому вперше з початку повномасштабного вторгнення росії на Україну зібралися пластуни. 

Про це пише Інформатор.

Організація “Пласт” – це національна скаутська організація України. Вона була започаткована у Львові в 1911 році.

Фактично пластуни – це українські скаути. Ба більше, пластуни є частиною світової організацією скаутів.

Інформатор познайомився з сеньйоркою та пластункою Галиною Класній, яка є однією з керівників організації Галицький “Пласт”. Вона розповіла нам про обов’язок усіх пластунів:

“Для нас це Бог і Україна і кожний недільний день звичайно має бути свята літургія. Так як сьогодні неділя, ми зранку відбули службу божу, а потім пішли на екскурсії.”

Також сеньйорка розповіла про заборону організації в радянські роки:

“Наша організація “Пласт” в Україні була заборонена в радянські роки, але змогла втрималася завдяки нашій діаспорі. Оскільки для людей закордоном було важливо зберегти пластунів.”

За словами керівниці, програма у організації на заході доволі насичена: понад 5 екскурсій, квестів, різні майстер-класи, ігри. В кінці дня пластунів очікує лазертаг, а після цього – розпалювання ватри із власними атрибутами та церемоніалом:

“Ми сьогодні чисельністю понад 60 чоловік від пів дев’ятого ранку маємо чудову насичену програму і закінчимо аж о 20:00.”

Окрім цього, пані Галина додала, що вік учасників на заході від 6 до 17 років. Їх об’єднали у команди і кожен має відповідний жетон. Є геометрична фігура, колір та цифра. Також учасники мають можливість спробувати себе у ролі гурткових – покерувати командою.

Сеньйорка говорить, що за 111 років існування організації практично нічого не змінилося. Навпаки, деякі рідковживані слова досі використовуються пластунами під час розмови:

 “Є дуже цікаві слова, які у нас існують. От наприклад ЛятрИна (вбиральня), відпАдки (відходи), вІчисли (шеренга). Тобто такі слова, які ви навіть і не розумієте що вони означають. А це є шарм і родзинка пласту. Вони як були 110 років тому у вжитку, так вони залишилися і зараз.”

Пані Галина говорить, що головна мета сьогоднішнього збору українських скаутів –  показати що Пласт живе, не зважаючи ні на які обставини:

“Пластуни є. Вони функціонують. Вони несуть світло, добро. Тому ми намагаємося при найменшій можливості навіть у воєнний час збиратися і засвідчувати що ми є, щоб діти наживо побачили, що все ж таки життя продовжується, і як би там не було, ми вболіваємо. Старші наші пластуни воюють. Діти наші мають можливість поспілкуватися, перезнайомитися (бо багато є свіжих дітей, які вперше і є ті, хто вже знайомий і в них там радості не було меж). Бо просто скиглити сидіти і нарікати, що все погано, напевно не вихід. І наш сьогоднішній девіз дня: «Бо плач не дав нікому ще свободи, хто борець, той здобуває світ». Ми – борці і надіємося що так і буде.” 

Сеньйорка каже, що має надію якомога скоріше зустрітися з усіма пластунами Прикарпаття і відсвяткувати перемогу України.

Читайте до теми: У Галичі на Замковій горі триває мистецька подія “Форт Галич”

Артем Тригуб

Нагору