Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Навчання почнеться з 1 вересня. До того часу облаштувати укриття планують в тисячі закладах

Сьогодні, 29 червня, представники обласної державної адміністрації та ДСНС Івано-Франківської області розповіли про початок навчання в школах в умовах воєнного стану. 

Інформатор відвідав брифінг.

Через повномасштабну війну в Україну, школи та садочки Прикарпаття прихистили внутрішньо переміщених осіб. Наразі в закладах проживає понад 6 тисяч переселенців, яких планують перевести в гуртожитки та надати інше житло.

Голова ОВА Світлана Онищук розповіла, що військова адміністрація та територіальні громади зараз проводять підготовку до переселення ВПО в інші місця проживання. Допомагають активно також волонтери, громадські організації та міжнародні донори.

Освітній процес розпочнеться 1 вересня в очному режимі. Представниця адміністрації зазначила, що головною метою зараз є забезпечення безпечних умов для дітей і викладацького колективу.

Серед основних завдань, які вирішують у кожному навчальному закладі:

-забезпечення якісної системи оповіщення, особливо для дітей з порушеннями зору та слуху (сирени, інформаційне табло та інші способи сповіщення);

-у кожному закладі мають бути вказівники шляху евакуації та таблички, які вказують на місце укриття;

-укриття мають бути в кожному навчальному закладі або близько до нього, а також розраховані на всіх учасників навчального процесу. Якщо неможливо забезпечити укриття для всіх, навчання може проводитися в декілька змін;

-мають бути створені запаси води, медикаментів, необхідного обладнання та інших матеріалів;

-на початку навчального року для персоналу та учнів будуть проведені навчання щодо порядку дій у разі повітряної тривоги. У випадку сирени освітній процес буде перерваний та за можливості продовжений в укритті до завершення тривоги.

Після проведення всіх робіт з підготовки до навчального року, спеціально створені комісії з представниками ДСНС будуть проводити перевірки та оформляти паспорти безпеки на кожен заклад освіти.

Працювати дозволили 13 закладам відпочинку та оздоровлення дітей. Перед початком навчання вони також пройдуть перевірку.

“У нас в області більше 1000 об’єктів в освітній галузі, які повинні розпочати навчання 1 вересня. Тільки третина закладів мають підземні укриття. Інша частина такими не забезпечена, але навчання там має здійснюватися. Тому ми проводимо обстеження і надаємо рекомендації, яким чином можна переобладнати відповідні несучі конструкції перших поверхів для тимчасового укриття”, – розповів директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації Віктор Кімакович. 

Він також зазначив, що робота над облаштуванням укриттів вже розпочата. Контролюється вона створеною обласною комісією.

Відомо, що більше 20 тисяч людей покинуло Івано-Франківську область, в тому числі й учнів. Для них створять умови для отримання освіти в дистанційному форматі.

Начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький також зауважив, що в області є випадки знаходження вибухонебезпечних предметів. Коли їх виявляють, рятувальники приїжджають на місце та знешкоджують. Але в зв’язку з тим, що багато працівників Служби порятунку виконують завдання на фронті, зараз проводиться активна роз’яснювальна робота з населенням щодо поведінки при виявленні таких предметів.

Анастасія Стецькович

Нагору