Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Біг у Франківську: поради досвідченого спортсмена

Сезон бігу в повному розпалі, але чи знаєте ви, де найкраще бігати в Івано-Франківську? Яка зона для бігу найкраще облаштована, аби вам було зручно, цікаво та безпечно займатися своєю справою? Можливо, ви ще не розпочали бігати, тоді ця стаття саме для вас. Ми розповімо, де у місті все облаштовано для комфортного бігу та що для цього потрібно.

Пише Інформатор.

У місті для комфортного бігу, на жаль, облаштовано небагато доріжок. Одна з найкращих – біля міського озера.

У доріжці встановлене спеціальне синтетичне покриття, тим самим воно не шкодить стопі та суглобам при бігу. Територія для бігу простягається навколо озера, її довжина рівно 3 км.

Бігати тут не тільки комфортно, але й красиво, адже на озері можна зустріти неймовірні світанки та заходи сонця, а також різних птахів.

Ще комфортно та зручно можна побігати на стадіоні “Нафти й газу”. Це стандартний стадіон одне коло 400 метрів.

Вранці з 7:00 до 9:00 вхід для всіх охочих безкоштовний.

Також там щовівторка та щочетверга проводяться групові клубні заняття Gutsul running club, які розпочинаються о 19:00, проте локація може бути змінна.

А також якщо ви повністю хочете стати одним цілим з природою, то Інформатор радить відвідати Вовчинецькі гори.

Із зонами для бігу ми розібралися, тепер треба дізнатися як правильно бігати, в якому одязі та як робити це корисно. У цьому нам допоможе Майстер спорту України з легкої атлетики Володимир Юрчук. 

У спорті він більше 20-ти років. Володимир неодноразовий переможець та призер міжнародних забігів та марафонів. Переможець та рекордсмен траси “Kyiv Ultramarathon 2020” 100 км.

У якому одязі та взутті потрібно бігати? Як це впливає на здоров’я?

Для заняття бігом в першу чергу потрібно правильне взуття. Обирайте модель кросівок, які спеціально розроблені для занять бігом. Кеди, взуття для залу тощо, на жаль, не підійдуть. До вибору взуття потрібно поставитися відповідально, тому що неправильно підібране взуття у 80% випадках є причиною травм в бігу.

Також для зручності та комфортного заняття вам потрібен правильний одяг. Не підійде бавовняний чи з інших натуральних тканин, бо вони не виводять вологу. Обирайте завжди одяг з спеціальної тканини — це часто спортивна синтетика, яка і розрахована для бігу. В літній період, коли тепло, достатньо буде шортів і футболки.

А ось в холодну пору року — важливо одягтися правильно, щоб проходження дистанції було максимально комфортним та не призводило до перегріву тіла чи навпаки до переохолодження. Рекомендую одягтися так, щоб під час перших хвилин бігу вам було злегка прохолодно. Впродовж дистанції організм зігріється, і вже потім виникне відчуття комфорту.

У зимовий період одягайтеся в декілька шарів та обов’язково беріть головний убір (шапка, баф) і рукавиці.

Як правильно бігати?

Першочергова рекомендація для початківців — бігайте на низькому пульсі 120-140 ударів за 1 хвилину, а особливо — в перший місяць занять. Не намагайтеся ставити рекордів на кожному наступному тренуванні. Все по відчуттях, біг має приносити задоволення. Це як активна прогулянка, навчіться відчувати темп бігу.

Зазвичай на початках не всім вдається проходити цілу дистанцію на низькому пульсі. У такому випадку чергуйте біг з ходьбою. Варто знати, що заняття включає в себе розминку, основну частину і заминку.

Важливо, що заняття з бігу не включає в себе тільки біг.

  • В розминку входить загальнорозвиваючі вправи, легкий біг.
  • Основна частина включає вправи загальнофізичної підготовки, сцеціально-бігові вправи та бігові роботи.
  • Завершальна частина включає біг підтюпцем та вправи на гнучкість.

Чи обов’язково робити розминку? 

Так, обов’язково. Тому що ціль розминки — підготувати наш організм до навантаження та запобігти травматизму.

Чи потрібно пити воду, коли бігаєш?

Звісно, можна. І потрібно. Це збереже водно-сольовий баланс організму та запобігатиме перегріву організму.

Чи достатньо у Івано-Франківську доріжок для бігу?

Біг — це найбільш доступний вид активності. Бігати можна будь-де. Але для більш комфортного і безпечного заняття теж потрібні відповідні умови.

Основною та найпопулярнішою локацією в нашому місті є міське озеро. Бігова доріжка навколо нього обладнана спеціальним синтетичним покриттям для бігу і довжиною рівно 3 км.

Вовчинецькі гори — по лісовим стежинам з природним покриттям і пагорбами. Стадіон “Нафти й газу”, Набережна, Дем’янів лаз. 6.

Скільки разів на тиждень треба бігати? Чи дає біг якийсь результат для здоров’я?

Для початку достатньо буде 15-20 хвилин легкого бігу тричі на тиждень.

Чим загалом корисний біг:

  •  покращує роботу серцево-судинної та дихальної системи;
  • зміцнює опорно-руховий апарат;
  • виводить шлаки з організму та нормалізовує вагу тіла;
  • покращує травлення та обмінні процеси;
  • покращує якість сну;
  • зберігає та відновлює психічне здоров’я.

Вадим Оксенчук

Нагору