Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Вічевому майдані триває акція на підтримку захисників Маріуполя

Сьогодні, 4 липня, франківцям нагадують про полонених захисників “Азовсталі” та необхідність їх визволення.

Пише Інформатор.

У центрі міста проводиться виставка фотографій захисників із підписом “Азовсталь — місце моєї смерті і мого життя”. Тематика – події на Маріупольському заводі.

Також представлені скульптури випускників Львівської академії мистецтв “Крик Маріуполя” та “Світло переможе темряву” і картини з бійцями Азову від Оленки Галяс. Родичі захисників теж можуть приносити фото, що будуть презентовані на події.

Організаторами фотовиставки є сім’ї захисників “Азовсталі”.

22-річна дружина полоненого Лілія розповідає:

“Цією виставкою хочемо показати, що наші герої – сталеві герої, і ми не маємо права їх забувати. Ми маємо боротися за них так, як вони боролися за нас там, ціною свого життя. Маємо повернути їх додому, живими і здоровими”.

Дівчина зазначає, що зв’язку з чоловіком не має від 17 травня, коли той виконав наказ і потрапив у полон. На прощання, чоловік сказав чекати його, і що все буде добре.

Сестра начальника штабу та першого заступника полку Азов Сандра зазначає, що захисники зараз потребують того, щоб у містах України про них пам’ятали і постійно говорили.

Упродовж 86 днів військові тримали оборону Маріуполя без постачання води, їжі, боєприпасів та всього іншого. Вони виборювали незалежність та територіальну цілісність всієї України і тримали на собі велике скупчення людей і російської техніки. Завдяки цьому інші міста не так сильно постраждали, як могли би.

Виставка розпочалася сьогодні о 15:00. Учора відбулася в Львові. Завтра презентують фото в Тернополі, потім в Кам’янці-Подільському та Хмельницькому.

Поки проводять такі виставки тільки на заході України.

“Бачимо, що захід України зараз живе трохи іншим життям. Завдяки нашим ЗСУ, Національній гвардії та іншим військовим підрозділам, російські та білоруські війська не дійшли сюди. Тому хочемо нагадати суспільству, що війна ще йде, і багато хлопців знаходяться в полоні”, – прокоментувала Сандра.

Асоціація захисників “Азовсталі” відкрила фонд для родичів і бійців, щоб після повернення хлопців з полону, їм могли надати психологічну і медичну допомогу. Тому зараз організували збір коштів на потреби захисників.

Анастасія Стецькович

Нагору