Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Громада УПЦ МП у Франківську звернулася до президента з проханням захисту

Учора, 3 липня, після недільної служби громада собору Різдва Христового з тимчасово керуючим єпархією Веніаміном звернулась до президента Володимира Зеленського. 

Повідомляє Інформатор.

Звернення записали на відео і разом з текстом розмістили на сайті Івано-Франківської єпархії УПЦ. У тексті – прохання захисту від міського голови міста Руслана Марцінківа.

“Громада собору Різдва Христового неодноразово зверталась до органів місцевого самоврядування з проханням не порушувати конституційні права вірних УПЦ, а також закликала мера міста п. Руслана Марцінківа, діяти чітко в межах Закону та не перевищувати свої повноваження. Але все марно”, – йдеться у тексті.

Тож віряни просять “втрутитись в ситуацію, щоб попередити спробу рейдерського захоплення собору Різдва Христового”.

Нагадаємо, 25 червня міський голова міста повідомив про рішення громади перейти від Московського патріархату до ПЦУ і оприлюднив відповідне розпорядження від ОДА (ОВА).

Наступного дня, 26 червня, віряни собору провели парафіяльні збори. Тоді зібрали 496 підписів, щоб і надалі перебувати в складі Московського патріархату. Реєстрацію Івано-Франківською ОДА (ОВА) нової редакції статуту релігійної громади собору Різдва Христового назвали неправомірною, з використанням фальсифікованих, підроблених документів і з метою рейдерського захоплення церкви.

“Такі дії мера міста свідчать про розпалювання міжконфесійної ворожнечі, замість спонукання до єдності і згуртованості перед викликами воєнного часу”, – кажуть віряни.

До слова, конфлікт між владою та церквою МП у Франківську триває декілька років. Йде мова про виселення МП з приміщення колишнього дитсадка на Чорновола.

Софія Сіренко

Нагору