Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Мінобороні спростували фейки про мобілізацію жінок

У російському медіапросторі гуляє фейк про мобілізацію жінок в Україні. Інформацію про це підхопили і деякі наші медіа. У Мінобороні пояснили, що насправді відбуватиметься і наголосили: не треба на цій темі спекулювати під час війни.

Повідомляє Інформатор з посиланням на коментар заступниці міністра оборони Ганни Маляр.

З її слів, з 24 лютого жодної жінки примусово не мобілізували, як і з 2014 року.

Станом на цей час у ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок.

Також Маляр підкреслила, що жодних обмежень, пов’язаних з мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає і зараз такі обмеження не плануються.

Раніше під час телемарафону заступниця міністра оборони казала про те, що Міноборони України поки не розглядає мобілізацію жінок.

“У нас не стоїть сьогодні питання про мобілізацію жінок. Це не єдиний фейк, який запускає Росія”, – казала вона.

Фейки про мобілізацію жінок спростили і в Центрі протидії дезінформації.

Зокрема, там вказують, що взяття на облік жінок має початися з 1 жовтня 2022 року. Це означає, що жінка стає військовозобов’язаною та перебуває у запасі Збройних сил, Національної гвардії чи інших військових формувань. Але це лише жінки тих професій, які визначені в наказі Міноборони України від 11.10.2021р. №313.

Жінки з неповнолітніми дітьми до 18 років не підлягають призову на військову службу через мобілізацію. Взяття на облік – це не мобілізація. Всі жінки, які служать, роблять це добровільно та/або за контрактом.

Справді, у воєнний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві, але лише за контрактом і в добровільному порядку.

Раніше ми писали про те, що в Україні планують звільнили від призову ще одну категорію чоловіків.

Нагору