Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прикарпаття має потенціал. Як в області працює релокований бізнес

Сьогодні, 5 липня, на пресконференції “Можливості для стратегічної релокації бізнесу з місць ведення бойових дій на Прикарпаття. Потенціал місцевого самоврядування” у Франківську представники релокованого бізнесу розповіли про переїзд та роботу на Івано-Франківщині.

Повідомляє Інформатор.

Прикарпатські територіальні громади стали добрими партнерами для бізнесу, який переїхав, підкреслив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук. З його слів, робота місцевого самоврядування – ефективна. А успіх економіки полягає у роботі малого та середнього бізнесу.

Серед проблем, з яким стикається релокований бізнес у Франківську – житло, переїзд підприємства, пошук виробничої площі тощо.

Готові навчати місцевих людей

Фінансовий директор Запорізького заводу кольорових металів Євген Бойко розповів, що підприємство – провідний виробник електричного кабелю з міді в Україні.

“Основний ринок збуту підприємства – країни ЄС. Нашу продукцію використовували для реконструкції опери в Будапешті, аеропорту в Ризі, в Німеччині для будівництва нових лікарень. Ми створюємо 300-350 робочих місць, середня зарплата – 15 – 20 тис грн. Підприємство стало на облік у Франківську як платник податків і сплачує в місцевий бюджет податок на доходи фізичних осіб. Ми вибрали Франківськ через ставлення до наших проблем, окрім цього локація нас задовольнила”, – каже він.

Зараз у підприємства є проблеми із розміщенням працівників, бо деякі фахівці не мають статусу тимчасово переміщених осіб. Кабмін не врахував, що для старту виробництва підприємствам частково необхідно перевезти і забезпечити проживанням фахівців у регіони, куди перенесено виробництво. Це стало проблемою самих компаній та місцевої влади. Євген Бойко зауважив, завод готовий навчати місцевих людей.

Тут багато потенціалу

Співзасновник та CEO стартапу “Sugarrr” Богдан Діордіца зазначив, що компанія створює застосунок, який допомагає людям з діабетом. Він зчитує показники з глюкометрів, датчиків, телефонів, браслетів, надає поради, а також синхронізує дані з лікарем та опікунами.

“Від громади ми очікуємо сприяння розвитку IT-спільноти. У Франківську є лише простір для айтівців, ціна роботи в ньому вища, ніж в аналогічному київському. Ця галузь не просіла під час війни, загалом у місті 10 тисяч айтівців”, – сказав він і підкреслив, що у місті є багато потенціалу.

Почали все з нуля

Директор ПрАТ “Енергооблік” Андрій Стеценко зауважив, що підприємство розробляє і виробляє прилади для обліку енергоносіїв. Його створили в 1997 році в Харкові. Наразі компанія переїхала на Богородчанщину.

“Маємо позитивні враження від співпраці з керівництвом громади. Тут розуміють наші проблеми і допомагають нам, зокрема, в розміщенні людей, пошуку приміщень тощо”, – сказав Стеценко.

З його слів, підприємство починає фактично з нуля, є проблеми з кадрами, бо потрібні кваліфіковані працівники. Невдовзі планують створити 40 робочих місць.

Софія Сіренко

Нагору