Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як харчуватися в спеку — поради від дієтологині

Коли надворі 30 градусів тепла, дотримуватися режиму харчування буває не просто. Замість повноцінного прийому їжі — перекуси ягодами чи фруктами, лимонад, айс-лате або ж некорисні снеки. Також через спеку зміщується графік дня, тому зранку та в обід їсти не хочеться, проте вечеря може стати найситнішим прийомом їжі.

Пише Інформатор.

Поради щодо харчування влітку, водний баланс і тренування дала дієтологиня і тренерка з пілатесу Анастасія Прокопів. 

1. Як харчуватися, коли на вулиці спекотно? Чи потрібно зменшувати калораж?

Найважливіше в спеку – це підтримувати водний баланс. У раціоні повинні переважати свіжі овочі, зелень, а також фрукти та ягоди. Рекомендую в раціон додати літні супчики, крем-супи, які добре перетравлюються та обов’язково легкий білок. Калораж не потрібно зменшувати, просто замінити продукти, на ті, що легше засвоюються.

2. Від яких продуктів краще відмовитися в спеку?

Краще відмовитися від жирних продуктів. Вони погано впливають на травлення, можуть викликати важкість в шлунку та сухість шкіри. Наприклад: червоне м’ясо та жирну рибу залишити 1-2 рази на тиждень.

3. Як правильно побудувати свій раціон дня, якщо не хочеться їсти?

Під час спеки ми втрачаємо багато води, а разом з нею необхідні нам корисні мінерали, тому важливо не тільки пити воду, але і дотримуватись збалансованого харчування.

Зранку, доки не так спекотно, рекомендую вживати складні вуглеводи: каші, бобові, цільнозерновий хлібчик + овочі/фрукти/ягоди
В обід, найспекотніший час, надайте перевагу овочевим крем-супчикам, оладкам, салатикам + легкий білок. А на вечір залиште білок і приготовлені овочі (гриль, тушковані, на пару), а також зелень.

В ідеалі мають бути 3 прийоми їжі: сніданок, обід та вечеря. Але якщо важко харчуватись порціями, до яких ви звикли, розділіть їх на частини і харчуйтесь 4-5 разів на день меншими порціями.

4. Яку оптимальну кількість води потрібно випивати, щоб не було обезводнення?

З розрахунку на 1кг ідеальної маси тіла 40мл води. Наприклад, якщо ідеальна маса тіла 52 • 40 = 2080мл води добова норма води. Плюс додаємо по 1склянці, якщо зробили тренування чи випили чашку кави.

5. Продукти, що містять багато води?

Помідори, огірки, броколі, фрукти, ягоди на 70-90% складаються з води і необхідні в раціоні влітку.

6. Тренування в спеку: за чи проти

Однозначно ЗА, але повільні силові чи розтяжка. Я, як тренерка з пілатесу, однозначно рекомендую саме його, адже пілатес дарує легкість в тілі і навпаки дозволяє тілу трішечки прийти в себе від навколишньої спеки. Темп тренування помірний і не дає зайвого кардіонавантаження, підходить людям будь-якого віку з будь-яким рівнем підготовки.

Анастасія проводить свої заняття в центрі міста в середу та п’ятницю о 18:30.

Доєднатися можна за попереднім записом у соцмережах Анастасії:

Інстаграм

Фейсбук

Анастасія Стецькович

Нагору