Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Ой, на Івана, та й на Купала: як відзначають свято містяни (опитування)

У ніч із 6 на 7 липня в Україні відзначають Івана Купала. Це свято має давнє походження, здавен його проводили під час літнього сонцестояння. 

Розповідає Інформатор. 

З приходом християнства дату святкування перенесли і приурочили до Дня Івана Хрестителя. Він є символом хрещення та обмивання, звідси й походить назва Купала.

Святкування традиційно проводять біля річки, поруч розпалюють багаття. Дівчата плетуть вінки з польових квітів та кидають їх у воду. Куди вінок попливе — з того боку прийде суджений. Також у цей день стрибають через вогнище, яке очищує від усього поганого.

Існує повір’я, що пара, яка візьметься за руки і разом перестрибне вогонь, буде жити щасливо до кінця життя. Також на Івана Купала є певні заборони. Наприклад, не можна купатися – водяник або русалка можуть затягнути на дно.

На свято також шукають “цвіт” папороті. Вважається, що щасливчик, який знайде його, буде наділений здібностями і не хворітиме.

Шукають цвіт вночі, а зранку вже збирають “купальську росу” із лісовими травами. Вони, за повір’ями, в цей час мають цілющі властивості.

Про те, чи святкують франківці Івана Купала, довідалися журналісти Інформатора:

– Зараз я в тому віці, коли вже не святкую Івана Купала. Але колись святкувала. Це релігійне свято, ходжу до церкви. Раніше жила в селі, то ходила в поле, збирала квітки. Був такий Іван Головатий, що цвів. Ми робили хрестики з горіха, ставили квіточки, прикрашали обійстя, будинок, ворота, — Галина.

– Я не тієї віри, щоб святкувати, адже я мусульманка. Але знаю, що це за свято. Іноді цікаво спробувати обряди на Купала. Знаю, що дівчата збираються і пускають вінки. Дівчина, чий вінок першим попливе, найшвидше вийде заміж. Також знаю, що підкидають вгору ромашку. Чия ромашка буде вище за всіх, та дівчина й швидше одружиться, — Єва.

-“Подоляночку” вже не ходжу, бо роки вже не ті. Але колись палили ватру. Збирали патики, дерево і запалювали. Сиділи, співали, — Іван.

Більше дивіться в нашому відео:

Вадим Оксенчук

Анастасія Стецькович

Нагору