Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську продають графічні роботи митця зі Швеції. Виручені кошти — для ЗСУ

Сьогодні, 8 липня, в Підземному Переході Ваґабундо проходить “Швидка виставка” від художника і коваля зі Швеції Людвіга Одмана. 

Інформатор також відвідав захід.

“Швидкою” виставку назвали, бо ідея її проведення виникла тільки в суботу. А також через те, що Людвіг своїми роботами допоміг зібрати гроші на автомобіль швидкої допомоги, який скоро передадуть на фронт.

Щодня художник видавав одну графічну картину і публікував їх у своїх соцмережах. Таким чином вдалося зібрати 6 тисяч євро на автомобіль для ЗСУ.

Роботи тиражовані, до 30 примірників кожна. Серія налічує 138 малюнків.

Друг Людвіка, коваль Сергій Полуботко з України, зазначив, що шведський митець не тільки автор, а й волонтер, який допомагає нашим українським бійцям.

“Цінність цих картин у тому, що вони не були придумані, не були в пошуку, десь витерті чи поправлені. Вони намальовані з першого разу ручкою. Це своєрідні репортажі, як каже Людвік, — наївні. Адже як бачить, так і малює”, — розповів пан Сергій.

Сам автор каже, що в Швеції багато хто знає історію про жінку, яка дала окупантові покласти насіння соняшника в кишеню, щоб то проросло з добривом. Цей випадок настільки полюбився шведам, що малюнки Людвіга із соняхами розкуповують найактивніше. Особливо ті, які мають жовті кольори на чорно-білій графіці.

А це, до речі, улюблена картина художника.

До збору коштів долучилася також група митців зі Швеції  “Ковалі без кордонів”. Свої роботи творці виставляли на аукціон і теж збирали гроші для ЗСУ.

Матеріально допомогли й ковалі з Голландії, Британії, Австралії. На виставці поділилися історією, де австралієць сказав, що має лише 2 тисячі доларів. Але продав свої ковальські вироби і за 2 дні зібрав ще 2 тисячі.

Купити роботи Людвіга може кожен охочий. Вартість одного відбитка — 350 грн. Сьогодні придбати роботи можна з підписом самого митця.

Анастасія Стецькович

 

Нагору