Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Які лікувальні трави можна зібрати на Вовчинецьких пагорбах

Вовчинецькі пагорби чи, як їх називають у народі – гори, приваблюють мешканців не лише відпочинковою зоною, але й різноманіттям рослин. А липень – чи не найкращий час для їх збирання та сушіння. 

Інформатор зібрав лікарські трави, які можна знайти на у Вовчинці.

Конюшина червона

Її часто використовують для лікарських цілей. Роблять настої, відвари, а ще – примочки. Суцвіття теж використовують для лікарських зборів.

Збирають рослину зранку до обіду. Суцвіття сушать під навісом, перемішуючи. У сушарці її слід підсушувати при 60-70 ℃, температуру не можнеа перевищувати. Засушені рослини зберігають у закритій тарі.

Конюшина має антисептичні, протизапальні, ранозагоювальні властивості. Протипоказана для вагітних, та мам, що годують, а також для людей з варикозним розширенням вен і тромбофлебітом.

Чебрець

Рослина з рожево-ліловими квітками, має чудовий запах. Містить ефірну олію, дубильні речовини, мінеральні солі. Препарати чебрецю мають антибактеріальну, відхаркувальну, знеболювальну дію, заспокійливі.

Для сушіння зрізають усю рослину, збирають – коли вона цвіте.

Ванни з чебрецем знімають запалення і біль при захворюваннях суглобів. Дітей купають у ванночках із додаванням цієї рослини для заспокоєння.

Чай із чебрецю дуже пахучий і смачний.

Ромашка лікарська

Для лікування використовують квіти ромашки. Збирають їх тоді, коли вони повністю розкрилися. Рослину застосовують при хворобах сечовивідних шляхів, шлунково-кишкового тракту, органів дихання та репродукції.

Її можна сушити в сушарці при температурі до 40 °C.

Ромашка має потогінні, заспокійливі, знеболювальні, кровоспинні властивості. Допомагає у роботі травної системи та при хворобах горла.

Відвар із ромашки:4 ст. л. сировини залити 200 мл окропу, довести до кипіння й витримати на маленькому вогні пів години. Настоювати 40 хв, процідити. Вживати після їди, розділивши на 2–3 порції.

Подорожник

Чи не найпопулярніша лікувальна рослина. Пам’ятаєте в дитинстві: поранився – приклади подорожник?

Рослина має антисептичну, протизапальну, кровоспинну, ранозагоювальну і відхаркувальну дію. Відвари використовують, аби збити жар.

Збирають подорожник подалі від доріг – лише в чистому середовищі.

Деревій 

Інша назва – живуча трава. Її збирають до того, як білі голівки потемніють. Збір проводять у сонячні дні – зрізують стебла та верхівки.

Деревій має жарознижувальну, протизапальну та кровоспинну дію, його використовують при кровотечах з носа чи ясен.

Протипоказаний для людей із підвищеною чутливістю до нього, вагітним, жінкам, які годують грудьми. Не можна його вживати дітям до 12 років.

Пам’ятайте, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Софія Сіренко

Нагору