Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківцям показали “Віддану”. Про що цей фільм

10 липня в закладі “Urban Space 100” відбувся показ фільму “Віддана”. Чому цей фільм цікавий для франківського глядача?

Інформатор відвідав подію і розповість про стрічку детальніше.

Невелика площа ресторану вмістила багатьох відвідувачів. Дехто прийшов на кіно разом із чотирилапим другом.

Фільм “Віддана” приваблює естетикою. Картинка смачна з виразними і добре продуманими кадрами.

Стрічка вийшла у прокат ще до коронавірусних часів – 16 січня 2020 року. Вона знята за мотивами відомого роману Софії Андрухович “Фелікс Австрія”. Творці назвали фільм фентезійною драмою про “калейдоскоп любові та ревнощів”. Режисерка фільму – Христина Сиволап, це її дебютна стрічка.

Ролі виконали: Маріанна Янушевич (Стефа), Алеся Романова (Аделя) та Роман Луцький (Петро), а також тут знялися Катерина Кухар, Ірма Вітовська, Ада Роговцева й Наталія Васько.

Щодо типажів: священник та його дружина – то явно не косівські люди. Всі інші актори підібрані вдало.

Події фільму відбуваються у Станіславові другої половини ХІХ – початку ХХ ст. І це один із моментів, чим приваблює кіно. До слова, сцени з вулиць знімали не в нас – у Києві звели бутафорне містечко. У Франківську творцям було складно віднайти відповідні локації,  незахаращені сучасністю. Та й панорам міста у стрічці мало.

“Віддана” – це історія про двох жінок – служниці Стефи та її пані Аделі, їхні життя переплетені. Історія починається з Мармулядової пожежі 1868 року. Якщо порівнювати з книгою, у фільмі ви знайдете менше Станіславова за “бабці Австрії” й пригод хлопчика Фелікса.

У сюжеті переплетені кохання, ревнощі, взаємозалежність, тілесність, вигадка та реальність. На першому плані – Стефа. Ключові епізоди з її дитинства та юності. Однак сюжет, на наш погляд, інтригує недостатньо. Так само бракує і кульмінації.

Стрічка цікава красивими деталями. Ми смакуємо разом з героями галицькими стравами, сумуємо над линами разом зі Стефою, розглядаємо інтер’єри і деталі одягу. Костюми створила дизайнерка і стилістка Леся Патока. Над вбранням попрацювали доволі скрупульозно. Розшиті сукні, капелюшки з квітами ручної роботи, вишиті рукавички… Все дуже філігранно.

Перегляньте кіно на вихідних, не пошкодуєте!

Софія Сіренко

Нагору