Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як у Франківську при університеті працює центр психологічної допомоги “Разом з тобою”

8 липня у Прикарпатському університеті почав роботу центр психологічної допомоги та підтримки “Разом з тобою”. Проєкт вдалося зреалізувати за підтримки благодійного фонду зі США “Razom for Ukraine”.

Інформатор розповідає, як він працює.

Ідея створення такого центру виникла ще у 2014 році. Спеціалісти Факультету психології надавали психологічну допомогу сім’ям військових, брали участь у психологічній реабілітації учасників АТО / ООС. На початку повномасштабного вторгнення вони також стали надавати поміч різним людям.

“Допомога надавалася цілодобово, бо були різні категорії людей. Знайомі, що сиділи в укриттях і метро в Києві й потребували підтримки. Були й такі, що телефонували вночі, тому що над їхніми головами розривалися ракети. Тоді ми інтенсивно почали працювати з переселенцями, які з дітьми приїхали до Франківська”, – розповіла докторка психологічних наук, професорка, декан факультету психології ПНУ Лариса Заграй.

Тож пані Лариса звернулася до ректора університету Ігоря Цепенди з проханням облаштувати центр – треба було систематизувати роботу.

“Була й думка про те, щоб готувати фахівців, які надають психологічну підтримку. Такі люди повинні бути всюди: на вокзалах, соціальних пунктах прийому людей тощо. Через деякий час з’явилася можливість взяти участь у проєкті. Фундатори проєкту – благодійний фонд США, представники якого є і в Україні”, – зауважує пані Лариса.

На 12 липня зареєструвалися 35 людей, а станом на сьогодні – ще близько 10. Щодня працюють з 3-5 людьми. Це індивідуальні консультації.

Звертається до центру переважно молодь до 40 років з проблемами, пов’язаними з дистресом. Йде мова про тривогу, відсутність сну, відчуття глухого кута, проблеми з харчовою поведінкою тощо. Симптоматика – фізіологічна та психологічна. Також є запити щодо роботи з панічними атаками.

Проєкт – пілотний, у межах його створили ще два центри у Львові. Але насправді багато роботи там, де психологів нема або ж їм складно працювати, – у територіальних громадах.

“Ми цього тижня співпрацюємо з однією з ТГ – це робота з людьми, які втратили близьких. Також маємо запити від певних професійних груп, наприклад, патрульних поліцейських. Зараз багато військових і треба розуміти їхні проблеми й ефективно і конструктивно з ними взаємодіяти. Тож будемо використовувати і групові форми роботи”, – каже Лариса Заграй.

Як звернутися за допомогою?

Заповнити гугл-форму на сайті чи зателефонувати за номером 0674770399.

Адреса: вулиця Шевченка, 57 (вхід з Чорновола), 5 поверх, 504 кімната.

Сім психологів надають допомогу дорослим та дітям безкоштовно. Кожну заявку опрацьовують, зв’язуються з людиною для уточнення даних і запиту. Адже не всі психологи займаються тими ж проблемами.

Чому звертатися до психолога – важливо?

Будьмо відвертими, наше суспільство далеке від культури психологічної допомоги. Частіше звертається молодь, ніж старші. А травматичний досвід переживає багато людей. Особливо зараз – коли війна.

“Війна – це хронічний стрес, який спонукає організм людини працювати на межі можливостей. У крові підвищується рівень кортизолу. Коли організм постійно працює в такому режимі, швидко зношується. Дослідження підтверджують: у людей, які мають хронічні захворювання й перебувають у стресовій ситуації, життя скорочується на 5-10 років. Якщо говорити про рівень психіки, хронічний стрес призводить до появи дистресу. Це негативні симптоми, які проявляються на різних рівнях: тривога, агресивні та депресивні стани, апатія, розлади харчової поведінки”, – пояснює психологиня.

Якщо людина перебуває у стані гострого стресу тривалий час, то стан дистресу може перерости у стан дисфункції. Остання може проявлятися через панічні атаки та ПТСР. А після року змінюється особистість і допомогти стає важко. Є категорія людей, стійких до стресу – травматизація має індивідуальний характер.

Війна загострила багато наших проблем, тож не бійтеся звернутися до фахівців.

Софія Сіренко

Нагору