Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Не використовуєте українську мову — готуйтеся сплатити штраф. Кого стосуватимуться нововведення

Відсьогодні, 16 липня, в Україні запрацювали нові норми мовного закону. Сам закон ухвалений цього ж дня в 2019 році.

Повідомляє Інформатор. 

Тепер українська мова має переважати в більшості сферах: документація, обслуговування, інтерфейс вебсайтів, інтернет-сторінки держустанов тощо.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь говорить про нові норми:

“Українська мова, особливо в умовах війни, набуває особливого звучання,  підсилюється, власне, і сам мовний фронт. Стаття 27 – одна з тих, що підсилює статус української мови як державної та захищає права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою”.

Зміни стосуються:

  • Користувацького інтерфейсу на товарах, які реалізуються в Україні. Тепер кількість української мови має бути не менша за обсягом, ніж іноземної, яка використовується в комп’ютерних програмах, встановлених на товарах. Якщо вимогу дотримано не буде, то товар вважатиметься неналежної якості.
  • Веб-сайтів і сторінок в соціальних мережах. органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, засобів масової інформації, які зареєстровані в Україні. Версії інших мов також можуть бути. Проте державною мовою має завантажуватися для користувачів головна сторінка, і її кількість на сайті має бути не меншою, ніж іноземна. До соцмереж також належать ютуб, вайбер, телеграм-канали, різні інформаційні боти, мобільні додатки тощо.

Хоча й використання української мови на інтернет-сайтах вже раніше було обов’язковим, але допускалися й двомовні версії ресурсів. У них сторінка за замовчуванням могла бути російською. Тепер має вестися тільки українською мовою.

Усіх, хто не буде дотримуватися Закону, чекає штраф:

-від 3400 до 8500 грн за перше правопорушення;

-від 8500 до 11900 грн — за повторне.

Фото взяте з відкритих джерел

Анастасія Стецькович

 

Нагору