Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Які види змій мешкають на Прикарпатті

Сьогодні, 16 липня – Всесвітній день змій. Цей день створили, аби люди могли дізнатися більше про плазунів. Саме тому ми підготували для наших читачів актуальну інформацію про змій, які мешкають у нашому регіоні.

Пише Інформатор.

Найпоширеніші види змій, які мешкають на Прикарпатті:

Гадюка звичайна – отруйна змія родини гадюкових.

Цей плазун відносно невеликий в розмірах, довжиною до 75 см. Також зустрічаються випадки довжиною до 1 м. Навкруги середини тіла розташовано 19 рядів лусок. Довжина хвоста у самців 8 — 12 см, а у самиць 6 — 10 см.

Найчастіше ця змія зустрічається на луках, галявинах, болотах, на берегах річок, озер і струмків.

Отрута звичайної гадюки за механізмом токсичної дії – викликає крововилив. Чим ближче місце укусу до голови, тим він небезпечніший.

Веретільниця або гладун – рід безногих ящірок.

Веретільниці повністю втратили свої кінцівки та часто сприймаються за змій.

За розмірами вони досягають 40—50 см, самки дещо більші за самців. Хвіст становить майже половину довжини тіла. Проте практично не відрізняється від тулуба. Ці ящірки рухаються досить повільно, їх досить легко упіймати.

Як і ящірки, ці плазуни скидають хвости у випадку небезпеки, збиваючи з пантелику хижаків, після чого хвіст відростає, проте не досягаючи оригінальної довжини.

Ці ящірки відрізняються від змій кількома особливостями: своїми повіками й маленькими отворами вух (тих і тих не мають змії), а також язиками, що теж є роздвоєними, але не такими довгими, як у змій.

Вуж звичайний – найпоширеніший в Україні вид вужів, неотруйних змій родини вужевих.

Вужі відрізняються від інших змій “жовтими вухами” – яскраво-вираженими мітками на голові, частіше жовтими, але іноді білими і оранжевими. Самиці більші за розміром, іноді досягають до 1,5 метрів, але найчастіше розміри не більше метра.

Вуж є досить неагресивний, побачивши людину він зазвичай рятується втечею. Вуж, якого спіймали – спочатку активно захищається: сичить і викидає голову вперед, що страхітливо діє на більшість ворогів. Якщо ж це не допомогло, він вивергає недавно з’їдену їжу, прикидається мертвим.

Кусається рідко. Для людини укус практично не становить жодної небезпеки.

Що варто знати при зустрічі зі змією:

1.Коли саме вони трапляються?

Активними вони є в шлюбний період у травні, але натрапити на них можна впродовж усього літа й аж до осені, поки є теплі дні, у будь-яку погоду, крім сильної спеки та холодів.  Зустріти змій можна тоді, коли вони вигріваються на сонці після дощу та прохолоди. Багато часу змії проводять у сховках.

2. Як від них вберегтися?

Змії глухі, але добре відчувають вібрацію. Тому зазвичай, відчувши ходу людини, вони відразу намагаються сховатися. Якщо ви побачили змію, треба не панікувати, а передусім спробувати роздивитися й з’ясувати, з ким маєте справу.

Змії нашого регіону, зокрема й гадюка, ніколи першими не нападають на людину. Тож укусити вона може тоді, коли на змію наступили, торкнулися її рукою або ж коли вона не має шляху для втечі.

Якщо вам трапиться неотруйний вид, то можна не хвилюватися. Але якщо змія поселилася неподалік вашого житла і вам від цього некомфортно, то її можна відловити палицею чи рукою, а потім віднести подалі від житла.

3.Чи є протиотрута від плазуна?

Протиотрута ефективна тільки в найближчу годину після укусу. Потім уже лікуються наслідки отруєння, які досить схожі на сильну алергічну реакцію та можуть бути різними. У місці укусу відразу відчутно різкий біль, а дещо згодом — печію й свербіж.

Також з’являється сильний набряк, який поступово поширюється вгору кінцівкою.

Бережіть себе та своє здоров’я! 

Нагору